Dlouhé sprchování nesvědčí zdraví ani kráse

Zdraví 24. června 2013

Stává se vám, že po koupeli nebo po sprchování cítíte na těle i v obličeji nepříjemné pnutí, loupe se vám kůže, nebo vám dokonce naskáčou pupínky? Pak je zřejmé, kde je problém. Vadí vám chlorovaná voda. Co s tím?

Zdroje pitné vody jsou dnes natolik znečištěné, že se bez chloru při úpravě vody prostě neobejdeme. Chlor zbaví vodu nebezpečných virů a bakterií, z kohoutku pak ale teče tekutina, která může kůži některých lidí vysušovat a dráždit.

Balená voda je k pokožce šetrnější

Pokud máte podobnou zkušenost, případně je vaše pokožka náchylná k vysoušení, měli byste se při mytí vyvarovat dlouhého ležení ve vaně a místo toho volit pouze krátkou sprchu. Na místa, která bývají postižena nejvíc - především obličej a oblast dekoltu - je pak lepší používat destilovanou vodu nebo vodu balenou.

Totéž plazí o bazénech. Hodinka plavání sice prospěje vaší kondici, ale vaše kůže trpí. Proto si hned, jak vylezete z vody, dopřejte pořádnou sprchu a použijte hydratační sprchový gel, kterým z těla smyjete všechen chlor.

Pomohou hydratační masti s vazelínou

Vnější vrstva kůže funguje za normálních okolností jako ochranná bariéra. Pokud však dochází k jejímu častému vysoušení, začne praskat a do spodních vrstev potom snáze pronikají různé nečistoty a dráždivé látky. Suchá pokožka proto potřebuje zvláštní péči.

Vhodné jsou například olejové koupele, které kůži zjemňují a zvláčňují a zmírňují i nepříjemné svědění. Podobný účinek mají také hydratační masti s vazelínou.

Pět minut bohatě stačí

Abyste se vyhnuli podráždění pokožky vlivem chlorované vody, pokuste se dodržovat následující čtyři doporučení:

  • Nikdy se nekoupejte v horké vodě. Ta způsobuje rychlé vysychání kůže.
  • Sprchujte se vždy maximálně 5 minut (delší koupele snižují obsah přirozených tuků v kůži).
  • Netřete si tělo žínkou ani kartáčem, mohli byste pokožku zbytečně odřít.
  • Po koupeli se neutírejte hrubým ručníkem, ale jen jemně přikládejte na tělo měkkou osušku.