Nenechte se vytočit klíšťaty

Zdraví 12. srpna 2013

Naopak, vytočte vy je! Myslíme to doslova i obrazně. Poradíme vám totiž, jaké triky na tenhle dotěrný a nebezpečný hmyz fungují, i co dělat, když už se na vás přisál.

Teplé a vlhké počasí klíšťatům svědčí. Teploty atakující třicítku a následné ochlazení s deštěm hrají těmto malým parazitům do kusadel, a tak není divu, že se to jimi v lesích, na loukách a v parcích jenom hemží.

Armáda tisíců nebezpečných klíšťat je v pozoru a čeká, kdy jejich oběť půjde kolem, aby se na ni přicucli.

A je jim celkem jedno, jestli se jedná o pohlednou dvacetiletou blondýnu, babičku o holi, malé dítě, nebo domácího mazlíčka.

Očkuje se nonstop

I když mají klíšťata toto léto hostinu, není to důvod k tomu, abyste zůstávali zalezlí doma. Pokud se chystáte na túru, můžete se chránit kvalitními repelenty.

Mnohem lepší však je, když se necháte očkovat. Podstoupit očkování proti klíšťové encefalitidě je možné po celý rok, takže i v létě. Pokud se však necháte očkovat v letních měsících, je potřeba zvolit zrychlené očkovací schéma, kdy se druhá dávka podává již 14 dní po té první.

Účinek vakcíny nastupuje do dvou týdnů po druhém očkování. Pokud by se na vás klíště přisálo v tomto mezidobí, není to žádný důvod k panice.

S aplikací druhé dávky se počká jeden měsíc a i s jednou dávkou vakcinace jste chráněni víc, než kdybyste se nenechali očkovat vůbec.

klíšťata 2

Roztoči z rodu klíšťatovitých jsou velmi odolní: dokážou přežít v mraze, v akváriu, i v pračce. Hallerův orgán na předních nohách umožňuje klíštěti rozeznávat pachy. Díky němu pozná až 50 různých vůní.

zdroj: www.thinkstock.cz

Mám ho! Co teď?

Vrátili jste se z lesa a po důkladné prohlídce těla objevili klíště? Pak je potřeba co nejrychleji a správně ho odstranit.

Pokud je totiž infikované, pravděpodobnost přenosu nákazy na člověka stoupá s dobou, po kterou je přisáté.

Při jeho odstraňování postupujte následovně:

  1. Připravte si speciální kleštičky nebo pinzetu a navlékněte si gumové rukavice.
  2. Klíště opatrně zakápněte dezinfekčním roztokem.
  3. Uchopte je pinzetou co nejblíže k povrchu kůže a viklavými pohyby ho pomalu odstraňte. Dávejte pozor, abyste ho nepřetrhli.
  4. Postižené místo nakonec potřete dezinfekcí a vytažené klíště zlikvidujte – nejlepší je vhodit ho do záchodu a spláchnout.

Vlasta 32/2013 2

Věděli jste, že klíšťovou encefalitidou onemocní v České republice ročně 570 lidí? A že největšími nepřáteli klíšťat jsou mravenci, pavouci, žáby, ještěrky a hrabaví ptáci? Spoustu dalších zajímavých a důležitých věcí o klíšťatech se dočtete v nové Vlastě 32/2013 s Danielou Písařovicovou na obálce.