Od Francouzů bychom se ale rozhodně měli naučit vybíravosti a labužnictví a také času, který se v této zemi tradičně věnuje jídlu.
Jejich kuchyně oplývá množstvím ryb a mořských plodů, stejně tak je hojně zastoupeno maso jehněčí, skopové, hovězí i telecí.
Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina, v oblibě mají především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je chřest či jemná karotka.
Nesmí se zapomenout hlavně na bylinky, Francouzi jsou mistry v jejich kombinacích a užití, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín „bouquet garni“ – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaných nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.
Alkohol jako lék
A také nezapomeňte na francouzský paradox, tedy jev, který zkoumají největší vědecké kapacity na světě.
Jak to, že tenhle národ, prožraný masem, tučnými sýry a croissanty, se dožívá hodně vysokého věku, když to odporuje všem poučkám?
Nejobvyklejší odpovědí bývá časté používání olivového oleje a pravidelné pití vína, zvláště červeného, které se také dává do pokrmů. Stejně důležité je tady i používání kuchařských fines, třeba flambování.
Jídlo je bráno jako požitek, u kterého se nespěchá, takže se člověk skvěle nají, ale zároveň nepřecpe.
Recept: Provensálské kuře
Potřebujete:
kuře
20 dkg slaniny
půl kila rajčat
2 lžíce oleje
česnek
provensálské koření
2 lžíce čerstvé sekané bazalky
sůl
mletý pepř
Postup:
Kuře rozporcujte, osolte, opepřete, potřete česnekem, posypejte kořením a zabalte do plátků slaniny. Sepněte párátkem.
Dejte kuře do vymaštěné zapékací formy a položte na ně plátky nakrájených rajčat. Posypejte provensálským kořením a bazalkou. Pečte asi hodinu. Podávejte s bramborami.