Zhubněte podle Arabů: V jednoduchosti je krása

Zdraví 2. srpna 2013

Od Arabů bychom se měli naučit používání zeleniny a jednoduchost jídel. Kdybychom je vyměnili za námi tak často konzumované uzeniny, ušetřili bychom si spoustu zdravotních obtíží (a hlavně kil navíc).

Kromě běžně známých druhů zeleniny, jako je cibule, česnek, rajčata, okurky, zelí, kapusta, mrkev, papriky, salát, pórek, Arabové ve velkém konzumují i olivy, kapary, lilek a jedlý ibišek zvaný „okra“.

Maso se jí také, ale málo. Samozřejmě žádné vepřové, zato jehněčí, skopové a drůbeží.

Maso obecně je považováno za pokrm luxusní a rybí patří k nejvzácnějšímu.

Základním jídlem je pita, tedy jednoduchý chléb, obvykle s hummusem, což je kaše z cizrny čili z římského hrachu.

Běžně se tu jí i čočka, hrách, fazole a klasické boby. Pita se však plní i kaší z lilku nebo sezamovým pyré. Dalším typickým pokrmem je falafel, což jsou zeleninové karbanátky původem z Egypta.

Jeho hlavní ingrediencí je opět cizrna, a proto je bohatý na proteiny a vitaminy. Falafel se používá i jako náplň do chleba, který se pak jí třeba s jogurtem a nasekanou zeleninou a s naloženými chilli papričkami.

arabové 2

Kuskus je na arabském stole velmi často.

zdroj: www.thinkstock.cz
arabové 4

K jídlu patří i káva.

zdroj: www.thinkstock.cz

Kuskus na skus

Velmi častý je také kuskus, kuličky z pšeničné krupice, které se mohou vařit s mlékem nebo jako dezert s ovocem.

Kuskus se dává do salátu, podává se s vařenou zeleninou, luštěninami či masem. Je to základní potravina v severní Africe, Maroku a Alžíru, kde je jeho název často synonymem pro jídlo obecně.

Suchý kuskus vypadá trochu jako těstovina, ale vyrábí se úplně jinak. Krupice se, většinou v kotlíku, kropí slanou vodou a prsty hospodyněk z ní „žmolí“ malé kuličky o jeho stěnu.

Občas se kuličky prosévají sítem, aby byly stejnoměrné, a nakonec se usuší. Běžný druh kuskusu jsou kuličky o průměru dva milimetry.

Jí se pomalu! Tradiční arabské jídlo je časově náročný obřad, který začíná podáváním „mezzé“ čili bohatých zeleninových i masových předkrmů jak teplých, tak i studených.

Někdy pak následuje polévka a po ní hlavní chod, který většinou sestává z nejrůznějších druhů zeleninových kaší a kousků rožněného masa.

Jídlo Arabové nejčastěji zapíjejí kávou. Nejdřív tzv. bílou, což je odvar z okvětních lístků pomerančovníků nebo růží. Ta totiž pomáhá dobrému zažití. Klasická silná arabská káva přichází na řadu až naposledy.

Recept: Falafel

arabové 5

Potřebujete:

400 g cizrny

50 g hladké mouky

2 vejce

2 menší cibule

2 stroužky česneku

koriandr

mletý kmín

pepř

sůl

olej

Postup:

  1. Přes noc namočte cizrnu. Pak ji propláchněte a vařte do změknutí. Vodu slijte stranou.

  2. Uvařenou cizrnu rozmačkejte nebo rozemelte na hustou pastu. Aby nebyla příliš suchá, můžete použít slitou vodu z vaření. Pak přidejte podle chuti sůl, koriandr, kmín, pepř, rozkvedlaná vejce, utřený česnek a vše promíchejte. Pro zahuštění přidejte mouku.

  3. Polévkovou lžící tvořte karbanátky a smažte je v rozpáleném oleji z obou stran. Podávejte s arabským chlebem.

Recept: Hummus

hummus

Potřebujete:

200 g cizrny (ideálně v plechovce; sušenou nechte 12 hodin naloženou v dvojnásobném množství vody)

2 lžíce sezamové pasty tahini

stroužek česneku

citronovou šťávu

2 lžíce olivového oleje

sůl

pepř

mletý kmín

koriandr

Postup:

  1. Cizrnu hodinu povařte. Vývar ponechejte stranou na pozdější použití.

  2. Všechny ingredience mimo tahini rozmixujte. Řiďte se svou chutí a volně doplňujte koření při zpracovávání na hladkou kaši. Konzistenci upravte podle potřeby zbylým vývarem. Přidejte tahini, promíchejte a dozdobte koriandrem. Doporučujeme podávat nejlépe s křehkým chlebem Wasa.