Zdravé potraviny opravdu nemusí být nanicovaté! Zkuste je ochutnat...

Zdraví 17. září 2013

Začínám být přesvědčená o tom, že neexistuje žena, která by byla spokojená se svou váhou. Tenká nebo oplácaná, vždycky chce něco vylepšit, tedy i já.

Proto mi nevadí, že jedu z Prahy do Frýdku Místku, abych se dozvěděla, jak hubnout, a přitom nemít hlad a chuťově nestrádat. Navíc sójové potraviny mají tu moc, že tělo omlazují a zvyšují jeho imunitu.

A kdo by nechtěl být stále mlád. Konečně změním ustálenou a nenáviděnou rovnici, kde je na jedné straně „chutná mi“ a na druhé „není zdravé“, a začne platit zdravé rovná se chutné.

Čistota půl zdraví

Vítají nás dvě budovy. V jedné jsou kanceláře a v druhé kuchyň (výrobna), která je prostorná a účelně zařízená, přístroje se lesknou čistotou. Dodržování hygienických předpisů je základní předpoklad podnikání v potravinářství.

Zakladatel rodinné firmy Milan Kuběna nás vítá širokým úsměvem. Po kratičké obhlídce, kdy nafotíme několik snímků, jdeme do jeho kanceláře, která je relativně skromně zařízená. Ze stěny na nás kouká z fotografie jeho otec, který také pomáhal firmu na zdravé jídlo rozjíždět.

kalma 3

V současné době produkuje „Kalma“ poměrně velmi široký sortiment alternativních jídel ze sóji.

foto:

Jak to začalo

Milan Kuběna začíná své povídání: „Jako malé dítě jsem byl hodně nemocný, diagnostikovali mi revmatickou horečku, takže jsem měl zakázané téměř všechno. Ale já jsem to jako dítě s chutí porušoval a obcházel. Moje imunita byla téměř nulová.

Rodiče se mi snažili pomoci, proto hledali i alternativní možnosti léčby. A samozřejmě zdraví se odvíjí hlavně od toho, co jíme. Tak jsem se vlastně přes své špatné zdraví dostal ke zdravému jídlu.“

Byla jsem zvědavá, jak se ekonom dostal k potravinářské výrobě, kde vlastně vznikl první výrobek. Dozvěděla jsem se, že na jedné výstavě odkoupili recept na vegetariánský párek, který začali vyrábět.

„Víte, zdravé potraviny a jejich složení je můj celoživotní koníček, který někdy přerůstá až v posedlost. Chtěl bych, aby lidé uvažovali o tom, co jedí, aby byli zdraví. Je smutné, že mnoho dětí trpí obezitou díky špatným stravovacím návykům.

Proto přemýšlím i o přednáškách na téma Tělo a potraviny.“ Do výroby zdravých potravin zapojil také svoji ženu a švagrovou, a samozřejmě dalšími pokračovateli jsou děti, od kterých si hodně slibuje. V současnosti zaměstnává dalších pětadvacet lidí.

V současné době produkuje „Kalma“ poměrně velmi široký sortiment alternativních jídel ze sóji: jogurty, uzeniny, hotová jídla, masa. Velmi zajímavý produkt sojanéza – nízká kalorická hodnota a ještě k tomu zdravá, pro lidi, kteří se bez majonézových salátů neobejdou, je to přímo šité na míru. Je pyšný především na ty potraviny, které ač jsou zdravé, chutnají téměř nerozeznatelně od těch nezdravých.

kalma 2

Milan Kuběna zapojil do výroby celou rodinu.

foto:

Věčný boj člověka – jíst zdravě

I když je člověk všežravec, tělu prospívá, když rostlinná složka potravy převyšuje tu živočišnou. Samozřejmě když tělu dodáváme ve správné míře všechny potřebné látky, funguje bezchybně. Zádrhel je v tom, že z velké míry to, co je zdravé, nám většinou nechutná, protože máme vytvořené špatné stravovací návyky.

„A právě já jsem si dal za úkol připravovat jídla nejen zdravá, ale i chutná. Prostě ten, kdo je zvyklý na řízek v trojobalu a nedokáže si bez něj život představit, tomu ho nabízím ve zdravější variantě, ale stejné chuti.“ Jestli tedy patříte k těm, co si nedokážou představit snídani nebo svačinu bez salámu, potom vyzkoušejte ten vegetariánský a možná ani jiný nebudete chtít. A váš cholesterol bude klesat a tělo regenerovat.

Při výběru jídla se nedá vynechat chuť. Dokonce se říká, že lidé, kteří jedí, co jim nechutná, si ubližují stejně, jako když jedí potraviny, které tělu opravdu škodí. „Rozumějte, všechno je potřeba přijímat přiměřeně. Můžete si dát steak, ale ne půlkilový a jednou za čas, ne každý den,“ říká odborník na výživu.

Není zácpa jako zácpa

Představuje pro člověka správný poměr základních živin, dostatek minerálních látek, stopových prvků a vitaminů. Sója je královnou luštěnin, nejvýznamnější potravinou 21. století, a to tak významnou, že z celosvětového pohledu lze doslova hovořit o nenahraditelné zásobárně bílkovin, zejména pro obyvatele zemí Asie i dalších hustě zalidněných oblastí.

Konzumace sójových výrobků má mnoho příznivých účinků na zdraví. Pomáhá chránit před rakovinou prsu, prostaty, snižuje symptomy menopauzy, rizika srdečních onemocnění a osteoporózy a zlepšuje imunitu.

Jak porozumět etiketám

Proto jeho dalším krokem a cílem jsou přednášky o zdravé výživě. Aby se lidé naučili rozumět etiketám a orientovali se v tom, co tělu daná potravina přinese.

Nově jsou zavedená pro zjištění kvality potravin tzv. Výživová tvrzení Evropského společenství, těch je celkem šestnáct: „Musím se pochlubit, že naše sójové maso na pánvičku „Ďobáčky“ z těchto šestnácti kritérií splňuje dvanáct tvrzení,“ dodává Kuběna.

Když sója chutná jako maso

„Člověk má jíst to, co potřebuje, ale většinou jí to, co mu chutná. Zdraví si ovšem udrží jen tehdy, jestliže mu chutná to, co potřebuje. Máme kvalitní a zdravé potraviny, které se chutí blíží tomu, na co jste celý život zvyklí…. Vyzkoušejte je,“ šalamounsky praví náš hostitel.

Dostáváme k ochutnání skutečný šperk jeho snažení - Fit řízek. Nepoznali jsme rozdíl od klasického smaženého řízku! Snad jen, že je měkčí a šťavnatější. A přitom tahle vegetariánská lahůdka přispívá k udržení normálního stavu kostí, má vysoký obsah rostlinných bílkovin, hořčíku a manganu. Udržuje normální hladinu cholesterolu, neboť má vysoký obsah ALA – kyseliny alfa linoleové, které vám stačí 2 g denně. Samozřejmě posílíte i imunitní systém.

Míváte často pocit únavy, domníváte se, že je to spojené s vaším věkem nebo pracovní zátěží apod. a že je to normální? Zkuste změnit jídelníček, omezte živočišné tuky, možná překvapíte sami sebe energií, které budete mít na rozdávání. A když k tomu přidáte ještě trochu pohybu, možná budete i lítat…

kalma 4

Milan Kuběna říká: „Dal jsem si za úkol – připravovat jídla nejen zdravá, ale i chutná.“

foto: