VIDEO: Když chcete zhubnout, nevynechávejte přílohy

Zdraví 19. září 2013

Vynechávání příloh se stalo oblíbeným způsobem, jak snížit svůj denní příjem a začít hubnout. Výživoví odborníci takový postup ale nedoporučují. Přílohy jsou důležité, slouží jako zdroj sacharidů, tedy pro lidský organismus nezbytné energie. I o tom vám ve videoseriálu Vím, co jím poví dietoložka Karolína Hlavatá a výživový specialista Petr Havlíček.

Přílohy nejsou jen zdrojem sacharidů, ale obsahují i řadu dalších pro lidské tělo potřebných látek.

Mezi jinými je to například vláknina. „Zdrojem vlákniny jsou přílohy z celozrnné mouky nebo například neloupaná rýže,” vyjmenovává dietoložka Karolína Hlavatá.

Ideální přílohou je směs zeleniny a luštěnin

Směs zeleniny, luštěnin nebo obilovin je na rozdíl od samotného salátu ideální příloha. Pokud budete chtít klasickou přílohu nahradit jen zeleninovým salátem, ochudíte své tělo o sacharidy.

„Ani v rámci redukčních diet není úplně vhodné vynechávat přílohy, a příliš tak snižovat příjem sacharidů. Jejich nízký příjem může po skončení diety způsobit tolik obávaný jo-jo efekt,” varuje Hlavatá.

Nejlepším způsobem, jak upravit zeleninu, je vaření v páře nebo dušení. Není nutné ani přidávat tuk.

Čemu se raději vyhnout?

Po výživové stránce nejsou příliš hodnotné houskové a kynuté knedlíky. Jsou až příliš bohatým zdrojem energie.

Bramborové těsto a z něj připravované knedlíky jsou na tom o něco lépe - mají nízký glykemický index a jsou o něco dietnější.

Vysokou energetickou hodnotu mají i smažené pokrmy. Jsou sice po chuťové stránce atraktivní, ale přepalováním tuku vznikají zdraví škodlivé látky, které nepříznivě působí jak na cévy, tak zvyšují riziko vzniku nádorových onemocnění.

Pokud se smaženého nemůžete vzdát, zkuste alespoň slunečnicový olej vyměnit za vhodnější řepkový nebo rafinovaný olivový olej.

„Pokud hranolky, tak připravené na rostlinném řepkovém oleji a nejlépe v troubě, protože tím se významně sníží spotřeba tuku a tedy i výsledná energetická hodnota,” uzavírá Hlavatá.