VIDEO: Tučné sýry nejsou zlo

Zdraví 26. září 2013

Při výběru sýrů hraje důležitou roli procento tuku. Někdo vybírá tučnější sýr, protože mu více chutná, jiní zase dávají přednost sýrům méně tučným, které doporučují i výživoví specialisté Karolína Hlavatá a Petr Havlíček ve videoseriálu Vím, co jím. Pojďte se podívat, jak si v široké nabídce správně vybrat.

Na začátek je třeba říct, že ani u dietního jídelníčku není třeba tučnější sýry zcela vynechat. Jen závisí na tom, jak často tyto sýry konzumujete a v jakém množství. Pro hubnoucí jsou více vhodné sýry typu cottage, olomoucké tvarůžky, lučina linie nebo například ricotta.

„Ricotta je syrovátkový sýr, který má sice oproti jiným sýrům menší podíl bílkovin, ale obsažené syrovátkové peptidy jsou zdraví velmi prospěšné. Tento sýr je vhodný i pro děti,“ uvádí dietoložka Karolína Hlavatá.

Pestrost ve výběru

Podle Hlavaté je největší chybou, kterou při konzumaci sýrů děláme, malý výčet druhů sýrů, které si kupujeme. Mezi sýry nepatří jen eidam a hermelín, ale řadíme sem i tvarohy.

„Při výběru sýrů je potřeba sledovat jednak množství tuku a jednak obsah soli,“ jmenuje Hlavatá hlavní kritéria pro výběr sýrů. Obsah tuku v sýru je nejčastěji uváděn v souvislosti se sušinou. Co to ale znamená?

Sušina – všechny pevné částice v sýru

Sýr se skládá z vody, tuků, sacharidů, bílkovin, vitaminů a minerálních látek. Sušinu tvoří všechny pevné částice v sýru. Tvoří přibližně dvě třetiny objemu sýru.

Čím je podíl sušiny v sýru vyšší, tím je sýr tvrdší i chuťově výraznější. Čerstvé sýry naopak obsahují nižší podíl sušiny, neboť jsou tvořeny větším množstvím vody.

Jak spočítat obsah tuku v sýru?

Výrobci uvádějí na obalech sýrů obsah tuku v sušině. Jak ale zjistit tučnost sýra, tedy spočítat obsah tuku v celém sýru a nejen v sušině? Celkový obsah tuku v sýru je vždy menší než obsah tuku v sušině. Na obalech se uvádí vždy údaje odpovídající 100 gramům potraviny. Protože se údaj o množství sušiny uvádí v procentech, koresponduje také s vyjádřením v gramech.

Množství tuku ve 100 gramech sýru vypočítáme znásobením množství procent tuku v sušině údajem o obsahu sušiny v sýru a získaný výsledek vydělíme číslem 100. Pokud má tedy sýr eidam 30 % tuku v sušině a obsah sušiny v sýru tvoří 50 % jeho hmotnosti: 30 x 50 = 1500, 1500/100 = 15. Celkový obsah tuku v 30% sýru je 15 % (15 gramů tuku ve 100 gramech výrobku).