Cvičení: Ve dvou se to lépe táhne

Zdraví 9. září 2013

Hubnout single je podle odborníků méně úspěšné než se pustit do likvidace kilogramů s parťákem. Ale kde ho hledat? Víme to!

Možností máte překvapivě mnoho. Následující seznam možných (nejen) osob do tandemu na hubnutí využijte jako vodítko, než se rozhodnete někoho nebo k někomu připojit.

Kamarádka: POZITIVNÍ KONKURENCE

Nedávný průzkum v amerických fitcentrech prokázal, že snáze hubnou lidé, kteří mají oporu v někom, kdo jim drží palce, zároveň dokáže pokárat, ale nikdy je nezatratí. Kdo jiný než dobrá kamarádka tohle dokáže?

A navíc... Přestože se z vás stanou (pokolikáté už) spojenkyně, zůstane mezi vámi i zdravá míra rivality.

Kamarádka vám také pomůže překonat strach z neznámého. Lépe se propátrává posilovna nebo motají kroky na prvních lekcích aerobiku, když je s vámi někdo, kdo prožívá totéž. Nebo naopak někdo zkušenější, kdo už v tom umí chodit, vám předá cenné zkušenosti a poradí, co a jak.

Neodmítejte snahu kamarádek vytáhnout vás někam se hýbat. Věčně volat nebudou a obrátí se na někoho jiného, což bude škoda hlavně pro vás.

cvičení 1

Kámoška je zdravá konkurence.

zdroj: www.thinkstock.cz

Maminka: TO BY BYLO, ABYCH JI NEZMÁKLA

Dovedete si představit lepší motivaci než o generaci starší maminku (nebo tchyni, pokud spolu dobře vycházíte), která se statečně potýká s nástrahami sportu nebo diety? To by v tom byl čert, abyste se jí nevyrovnala. Bude to ale možná těžší, než byste si kdy pomyslela.

Domluvit si společné setkání například při tenise, józe, kurzech tance, pilates nebo u jakéhokoliv jiného sportu znamená poznat mámu z úplně jiné stránky, než jste doposud měla příležitost.

cvičení 3

Mamka bude pro vás dobrá motivace.

zdroj: www.thinkstock.cz

Váš chlap: V DOBRÉM I VE ZLÉM

To se přece říká před oltářem. Tak teď si hezky ověříte, jestli si rozumíte i ve chvílích, kdy z lednice zmizelo tučné blaťácké zlato a sklenice utopenců.

Nebo jestli partner počká na kopci, než tam na kole vysupíte za ním. Zkrátka – konec stylizace, s dietou a společným sportováním nastává čas pravdy.

Navíc je samozřejmě lepší převést na zdravý a úsporný stravovací režim celou domácnost než pouze sebe a pro každého připravovat jídlo zvlášť. Pokud s vámi však partner hubnout nechce, má na to plné právo. Neměl by vás však srážet, odrazovat ani lákat na scestí (muži obecně diety partnerek hůře snášejí).

cvičení 2

Co takhle společný výlet na kole?

zdroj: www.thinkstock.cz

Nová známost: PŘEDVĚĎ, KDO JSI

Snažíte se seznámit pomocí internetu, agentury nebo klasického inzerátu, jenže už vás nebaví vysedávat nad kávou a povídat si ve stylu: „A jakou posloucháš hudbu?“ Nemůžete se zbavit dojmu, že se ti seznámeníchtiví muži tak trošku přetvařují?

Jste-li sportovní typ, spojte příjemné s užitečným. Domlouvejte si rovnou schůzky spojené se sportem. Od bruslení přes spinning až po badminton, squash nebo tenis, na které už dlouho marně sháníte sparingpartnera. Však ono se ukáže, co je dotyčný zač, až ho poprvé obhodíte těsně podél lajny.

cvičení 5

Otestujte nový objev hned na začátku.

zdroj: www.thinkstock.cz

Pes v akci: ČTYŘNOHÝ MOTOR

A teď se podívejte dolů k noze. Ten nejspolehlivější parťák je možná rovnou na konci vodítka. Tedy pokud se vám zrovna nepovedlo z původně svižného jezevčíka vykrmit gothajský salám na nožičkách. Ale i kdyby...

Z hlediska hubnutí není ani taková procházka vůbec marná – při chůzi rychlostí 4 kilometry za hodinu spálíte až 200 kalorií. Když budete rychlou chůzi střídat s během (jogging), tak až 350 kalorií.

Některá plemena se ke sportu samozřejmě hodí lépe. Především lovecká, ale také služební a tažná. Možná by vás však překvapil například dalmatin – vydrží nadšeně dlouho běžet s vámi nebo u kola, protože dalmatini původně patřili ke kočárovým smečkám – doprovázeli kočáry na veledlouhých tratích a jejich geny si to pamatují.

cvičení 4

Vyrazte s chlupáčem ven.

zdroj: www.thinkstock.cz