10 tipů, jak přežít podzim v pohodě

Zdraví 16. října 2015

Podzim patří z několika důvodů mezi náročnější období. Po teplém a veselém létě přichází pošmourno, kdy slunce jen sem tam prohlédne mezi mraky a my vstáváme povětšinou do tmy, což na náladě také nepřidá. Většina z nás má zkřehlé a studené ruce a nohy, a to po celý den. Pomoc je ale nablízku. Vyzkoušejte deset následujících tipů a podzimní splín se vám vyhne obloukem!

1. Řekněte stresu ne!

Osvojte si jakoukoliv antistresovou techniku. Někomu pomáhá přenést se několikrát denně v duchu na příjemné místo, někdo provádí dechová cvičení. Ať už vsadíte na jógu nebo budete mačkat antistresový míček, dělejte to na sto procent. Nenechte si vzít svou chvilku relaxace, energii nemůžete jen vydávat, musíte ji i čerpat.

2. Chvalte se!

Schopnost pochválit se je vlastní všem úspěšným lidem. Chválit se nemusíte nutně veřejně, stačí si pěkně v duchu pogratulovat za zvládnutý brzký odchod do práce (či z práce), bezvadně napsaný e-mail či pomoc kamarádce. Chvalte se za šikovné děti i krásný úsměv darovaný neznámému kolemjdoucímu.

3. Spěte!

Určitě sama nejlépe víte, kolik hodin spánku potřebujete, abyste se cítila v pohodě. Spánek je nejlevnější přípravek proti stárnutí, zdatní spáči méně přibírají a bývají pozitivně naladěni. Dorůžova vyspaným lidem jde všechno hravě od ruky! Potřebujete ještě další důvod?

4. Nezůstávejte s podzimními chmurami sama

Je naprosto v pořádku se občas cítit pod psa. Stejně tak je v pořádku se z toho vypovídat! Zapomeňte na stereotypní domácí práce, pěkně se oblečte a vyrazte s kamarádkou ven. Sdílená starost, poloviční starost!

5. Vsaďte na aromaterapii!

Léčba esenciálními olejíčky má tisíciletou historii. Většina aromaterapeutů se domnívá, že člověk je přirozeně přitahován vůní, která mu má prospět. Typickou podzimní vůní je skořice a hřebíček. Hřebíček má antiseptické účinky, v lidovém léčitelství se používá k tlumení bolesti, jeho vůně vytváří pocit ochrany.

6. Omezte kofein, stopněte nikotin

Jak přemíra kávy, tak cigaret rozhodně dobré pohodě neprospívá. Udělejte něco pro své zdraví a omezte jejich konzumaci, místo nich zkuste třeba bylinkový čaj a sušené ovoce. Vaše tělo vám poděkuje!

7. Dopřejte si koupele a masáže

Spolu s nadcházejícím pošmourným počasím přichází obdobní studených rukou a nohou. Zapomeňte na troje ponožky a napusťte si horkou koupel, do které vsypte na lžičku mletého zázvoru. Po koupeli jemně vmasírujte Medvědí mast, která díky svým unikátním bylinným extraktům povzbuzuje prokrvení, čímž navozuje pocit tepelného komfortu.

8. Jezte chytře

Prohřejte se zevnitř! Doplňte vitaminy a antioxidanty, nejlépe přírodní cestou. Vsaďte na mandle, kešu, pupalkový olej. Do ovesné kaše přidejte hřejivou skořici, uvařte si jablečný kompot s hřebíčkem a nevyhýbejte se ani ostrým pokrmům s obsahem chilli. Pálivá látka, kapsaicin, navodí pocit příjemného tepla. Zvenčí můžete aplikovat Medvědí mast, která kapsaicin mimo jiné také obsahuje.

9. Obnovte svůj vztah s přírodou

Vyrážejte na pravidelné procházky do nádherné podzimní přírody. I půlhodina na čerstvém vzduchu podpoří imunitu, rozproudí krev a probarví tváře.

10. Naordinujte si muzikoterapii

Každá hudba je lék, říkali staří Indové. Přesto buďte vybíraví, raději si pusťte rytmickou a harmonickou píseň, nebo přivolejte hezké vzpomínky nějakým letním hitem.