Proč konzumovat ovoce a zeleninu a v jaké formě?

Zdraví 16. prosince 2015

Součástí správného jídelníčku by mělo být alespoň 400 gramů ovoce a zeleniny, ideálně různě zpracovaných a rozdělených do pěti porcí. Proč tomu tak je? Jak je to s konzumací ovoce a zeleniny v ČR? Je nějaký tip, jak ovoce a zeleninu do jídelníčku zařadit, i přestože jej někdo nemá rád? Na tyto a další otázky jsme se dnes zeptali RNDr. Pavla Suchánka, nutričního specialisty.

V jakém množství a proč bychom měli konzumovat ovoce a zeleninu?

Rád bych upozornil na to, že uvedených 400 gramů, správněji 500 gramů rozdělených do pěti porcí je absolutní minimum. Jedna porce se skládá z jednoho kusu ovoce nebo zeleniny střední velikosti (např. jablko, mrkev) nebo několika menších kousků (např. jahody, třešně) nebo misky salátu. A čím je pro nás konzumace ovoce a zeleniny přínosná? Vyšší příjem vede k nižšímu riziku výskytu například nádorových onemocnění nebo kardiovaskulárních onemocnění. Z tohoto důvodu, pokud můžete změnit formu konzumace ovoce a zeleniny do jednodušší, která vám bude více vyhovovat, a díky tomu následně lépe splníte doporučené porce, pak to bude určitě pro vás jen dobře.

Jak je to s konzumací ovoce a zeleniny v ČR?

Z posledního průzkumu realizovaného Institutem Milward Brown v průběhu března a dubna 2015 v České republice vyplývá, že přestože Čechům čerstvé ovoce a zelenina chutnají, konzumují je stále málo. Pouze 4,7 % lidí sní denně doporučených pět porcí ovoce a 3,7 % zeleniny. Hlavním důvodem, proč tomu tak je, je nedostatek času ať už na jejich nákup nebo přípravu a v neposlední řadě i dostatečná kvalita nabízených produktů.

Máte nějaký tip, jak i přestože nejsem milovníkem ovoce a zeleniny tyto suroviny do svého jídelníčku zařadit v dostatečném množství?

Jednoduchým způsobem, jak jídelníček doplnit o chybějící porce ovoce a zeleniny, jsou džusy a pyré. Díky jejich praktickému balení si je můžete vzít s sebou kamkoliv, ať už na cestu do práce, do auta, na piknik nebo na výlet na kole. Pitím džusu a konzumací pyré lze jednoduše získat potřebnou porci vitamínů a minerálních látek, což ve výsledku může vést k lepšímu zdraví. Samozřejmě zbytek porcí je jednoznačně vhodné a potřebné doplňovat jak v syrové, tak u zeleniny i tepelně upravené formě, ale i tak džusem a pyré pokryjete alespoň dvě porce z pěti, není to málo, ale není to samozřejmě vše.

Mají džusy a pyré srovnatelnou nutriční hodnotu jako čerstvé ovoce a zelenina?

Češi si stále neuvědomují, že džusy a pyré jsou přírodními produkty a jsou ze sta procent vyrobeny z ovoce a zeleniny, jsou bez konzervantů či barviv. Ovocné a zeleninové pyré jsou přírodní produkty, které mají podobnou nutriční hodnotu jako zelenina a ovoce. Obsahují cennou vlákninu, vitamíny a minerální látky, jako je draslík, vápník a hořčík. Dále jsou zdrojem energie, organických kyselin, barviv a mnohých dalších biologicky účinných látek. A co je ještě velmi důležité, je fakt, že neobsahují přidaný cukr, čili se jedná o 100% přírodní produkty.

Je lepší zařadit džusy a pyré ke snídani nebo spíš ke svačině během dne?

Sklenice pomerančového džusu ke snídani vám dodá energii na celé ráno, nebo rajčatový džus je skvělou volbou pro zdravou a lehkou dopolední svačinu. Málokdo ví, že by se rajčata dle svého složení měla zařazovat spíše k ovoci, než zelenině. 200 ml sklenice rajčatového džusu obsahuje 500 miligramů draslíku, který zajišťuje správný chod svalů, nervového systému a udržuje v normě krevní tlak. Na druhé straně pyré z mrkve obsahuje beta-karoten tedy provitamín A, které se během letního opalování starají o růst a obnovu kožních buněk a mohou tak také být významným doplňkem zdravého oběda. Pitím džusu a konzumací pyré lze jednoduše získat potřebnou porci vitamínů a minerálních látek, což ve výsledku může vést k lepšímu zdraví. Samozřejmě zbytek porcí je vhodné doplňovat jak v syrové, tak u zeleniny i tepelně upravené formě.

Džusy a pyré ─ vitamíny ve smart formě je informativní projekt polské asociace výrobců džusů a šťáv KUPS, financovaný z fondů EU. Hlavním cílem je zvýšit povědomí o ovocných a zeleninových džusech, šťávách a pyré a jejich benefitech. Více na www.dzusyapyre.cz nebo na FB profilu.