Odhoďte zimní kila a načerpejte energii!

Zdraví 12. března 2017

Mnoho lidí v dnešní době bohužel nezvládá plánovat a dohlédnout dál než za horizont jednoho týdne. Proto se pak stává, že máme pocit, že na nás všechno „padá“, nic nejde stihnout a že na všechno jsme sami. Nervy pak uklidňujeme čokoládou, obědváme za pochodu, protože nestíháme a o pravidelném přísunu jídla se nám může leda tak zdát. Jak tedy začít s tím shazováním zimních kil navíc?

Základem všeho je být v klidu. Stačí jen správně a v čas plánovat. Odborníci většinou doporučují si činnosti, které nesmíme odkládat, rozepsat. Vytvořit si časový harmonogram a rozdělit úkoly na takzvané krátkodobé a střednědobé. Nemůže se pak stát, že se zapomeneme nechat očkovat včas nebo před cestou do zahraničí nezařídíme pojištění na cesty, protože přesně víme, že to uděláme 30. dubna a 7. června. Harmonogram nepřispívá jen k našemu duševnímu klidu, ale má výrazný vliv i na naše zdraví. Díky plánování totiž snížíme stres, který by pak negativně ovlivňoval naše tělesné pochody. Bylo totiž prokázáno, že vlivem stresu se výrazně přibírá zejména v břišních partií, a to nyní nepotřebujeme. Navíc jsme následkem stresu podráždění, častěji se hádáme a celkově si kazíme naši domácí pohodu a harmonii.

Vhodná skladba jídla

Nic není zakázáno, ale jak se říká „všeho s mírou“ by mělo platit i během dovolenkových radovánek a v době volna. Nemůžeme sníst kopec marinovaných křidélek, zajíst to sladkou baklavou a zapít skvělou místní pálenkou. Vše chce svůj čas, a tak i jednotlivá jídla potřebují rozestup, ideálně vyplněný nějakou aktivitou, kterou zrovna nemusí být sledování televize na pokoji. Vhodné je dodržovat frekvenci 5 až 6 menších porcí jídel během dne. Pokud jsme milovníci sladkého, nejlépe uděláme, když si na něm budeme pochutnávat hlavně během dopoledne. K večeru bychom už měli volit méně sladké a těžké pokrmy. A nezapomenout na to, že večeře by měla být zhruba poloviční oproti obědu.

Kardamom pro lepší trávení

Jednou z nejdůležitějších zásad správného stravování je i dodržování vhodného pitného režimu. Samozřejmě by nejvhodnější bylo pít neslazené vody, případně minerálky. Kofein, alkohol i cukr totiž zvyšují výdej vody, organismus si proto rychleji řekne o další. Pokud ale máme neutuchající chuť na horkou kávu, můžeme zvolit její lehkou variantu, např. zelenou kávu s kardamomem. Ta je vhodná zvláště před jídlem. Kardamom i zelená káva příznivě ovlivňují trávení a tak je jejich směs tím pravým pomocníkem nejen k dosažení štíhlé linie. Může pomoci také k lepšímu trávení a spalování tuků a na chuti nás neošidí.

Desatero pro zdraví

  1. Pokud jste podrážděni nebo často vzdycháte, zkuste ještě před prvním ranním šálkem vypít teplou vodu s plátkem citronu.
  2. Zvyšte pobyt a pohyb na čerstvém vzduchu. Dotýkejte se stromů, nabíjí energií.
  3. Jezte a pijte s mírou, několik menších porcí během dne, sladké dopoledne, menší večeře, lehkou variantu nápojů.
  4. Poohlédněte se po čerstvém ovoci a zelenině, které mají mnohem více živin, proto vám bude stačit podstatně menší množství k pocitu naplnění.
  5. Zelené výhonky a klíčky jsou zdrojem všech potřebných látek pro naše tělo v té nejlepší formě. Na škodu nejsou ani čerstvě utržené mladé rostlinky a květy.
  6. Bílý chléb a pečivo vaše tělo velmi zatíží, unaví a zakyselí. Naopak lahodí zánětům. Zkuste snížit příjem také bílé rýže, těstovin, pizzy…
  7. Nevyzpytatelné změny počasí a akutní onemocnění zmírníte ostřejším kořením.
  8. Berte i problémy s humorem a nadhledem.
  9. Pěstujte hezké vztahy s rodinou a přáteli.
  10. Radujte se z maličkostí.