Mocná síla citrusů

Zdraví 29. srpna 2015

Citrusy obsahují širokou škálu vitaminů důležitých pro správnou funkci imunity, pozitivně však působí i na náš zevnějšek.

Co vás napadne, když se řekne citrusy? Nejspíš vitamin C. Tento silný antioxidant obsahují citrusy opravdu ve velkém množství, navíc jsou plné dalších zdraví prospěšných látek. Počínaje vitaminy skupiny B, důležitými pro nervový systém, přes minerální látky (draslík, hořčík, železo) a kyselinu listovou, kterou ocení zejména ženy v očekávání, až po flavonoidy – významné bojovníky proti nádorovým onemocněním. Pravidelná konzumace citrusů je skvělou prevencí proti civilizačním a plísňovým onemocněním a pro jejich vysoký podíl minerálních látek a vody i účinným „lékem“ při kocovině.

Přirozená očista

Grepy, pomeranče a citrony pomáhají nejen při budování silné imunity, osvědčily se také při očistných kúrách. Jeden grep obsahuje asi 90 kalorií, pomeranč zhruba 70 kalorií, limetka a citron ještě méně. Zato jsou plné vlákniny podporující činnost střev a trávení, proto si je mnoho lidí dopřává při očistných a hubnoucích kúrách – buď v podobě „kusovek“, nebo čerstvě vylisovaných šťáv. S jejich konzumací by to však neměli přehánět lidé užívající některé skupiny léků, protože ne se všemi léčivy se citrusy snesou.

Pleťová maska

I když většina z nás citrusy prostě sní tak, že oloupe pomeranč, mandarinku nebo vydlabe grep, využít je můžete i jinak. Šťávu či dužinu z citronů nebo limetek můžete použít při přípravě sladkých dezertů, ale také ryb, salátů či pomazánek. Dužinu z grepů pro změnu využijete při výrobě domácí čisticí pleťové masky: grep rozřízněte na půl a dužinu z obou částí vydlabejte a dejte do misky. Přidejte několik kapek mandlového nebo olivového oleje, lžičku ovesných vloček a jeden vaječný žloutek. Směs důkladně promíchejte a naneste na umytou čistou pleť. Nechte působit zhruba 20 minut, poté obličej opláchněte vlažnou vodou.

Univerzální čistič

Zbavovat byste se neměli ani slupek – z těch pomerančových si můžete udělat domácí univerzální antibakteriální čistič. Slupky nacpěte do zavařovačky a přelijte vinným octem. Nechte louhovat tři měsíce a občas sklenici protřepte. Po uplynutí doby přelijte výluh přes filtr do lahve s rozprašovačem. Následně jej můžete použít k čištění povrchu – nábytku, koupelnových obkladů, sporáku a podobně.