Revoluce v léčbě cukrovky?

Zdraví 29. března 2016

Léčba cukrovky prošla v posledních letech ohromnými změnami. Nová generace inzulínů umožňuje hlídat hladinu cukru v krvi mnohem efektivněji a komfortněji a navíc významně snižuje riziko hypoglykémie. Mohou výrazně usnadnit léčbu pacientů, kteří dosud svou cukrovku léčili pouze prášky.

Zejména s dietou má většina nemocných velký problém. Lékaři mají zkušenost, že naprostá většina pacientů dietní nařízení nedodržuje. Bohužel se tak vystavují vysokému riziku, že jejich léčba nebude účinná. Dosvědčí to i Vladimír, třiašedesátiletý vědec, který cukrovkou trpí už 10 let. „Dodržovat dietu se mi moc nedaří. Sladkému neodolám, stejně jako skleničce alkoholu. Snažím se to omezit alespoň pár dní před kontrolou u doktora," přiznává. Lékaře ovšem neoklame. Stačí kromě klasického cukru změřit i hodnotu tzv. glykovaného hemoglobinu. A hned mají jasno. Glykovaný hemoglobin, kterému se někdy také říká „dlouhý cukr", jim ukáže, jaká byla průměrná hodnota krevního cukru za posledních dva měsíce.

Cukr na horské dráze

Problémem, s nímž se diabetici také potýkají, jsou nesnáze při každodenním užívání léků. Lidé často zapomenou, léčba se přeruší, potom opět nastartuje... Glykémii navíc výrazně ovlivňuje i to, co pacient právě dělá. Pacient si může píchat stále stejnou dávku inzulínu. Ale jednou sedí doma u televize a v těle mu zůstává hodně cukru. A jindy jde okopávat zahradu a cukr spálí. Proto není hladina cukru v krvi nikdy stálá. Pokud tedy pacient užije lék, ale zapomene přitom jíst, nebo má velký energetický výdaj, riziko hypoglykémie se zvyšuje. Pokud naopak na lék zapomene, bude ležet na gauči a sem tam si zobne sušenku, cukr se v těle hromadí. Ani jedno není ideální stav.

Nová generace léků

Naději ale dávají nové inzulínové léky. "Od září mají ale čeští pacienti k dispozici nový inzulínový lék, u nějž se inzulín uvolňuje postupně a tím se minimalizuje riziko hypoglykémií. U pacientů, kteří tyto léky dostali, takřka o polovinu poklesly hypoglykemické příhody," vysvětluje lékař. Nová generace inzulínu se totiž podává předplněným injekčním perem. Po aplikaci se pacientovi vytváří v podkoží jakési depo, které inzulin uvolňuje pozvolna po dobu 24 hodin. Pacient tak nemusí stále řešit kompromis svým léčebným cílem a rizikem hypoglykémie, jako při klasické léčbě. Léčba by mohla být pro pacienta příjemnější i proto, že dávka inzulínu v peru je třetinová. Není tedy potřeba užívat tak velké množství léku, jako tomu bylo dosud.

S inzulinem začněte co nejdříve

Nedávné vývoje v léčbě cukrovky zároveň dokázaly, že inzulín zdaleka není řešení jen pro těžké diabetiky. Naopak. Dříve se lékaři zaměřovali hlavně na pacienty, u nichž se už objevily potíže související s cukrovkou. Nyní odborníci doporučují zahájit léčbu inzulínem dříve a neponechávat pacienty „na prášcích" v situaci, kdy tato léčba nijak nepřispívá k dosažení jejich léčebných cílů. Zjistilo se, že intenzivní léčba cukrovky, pokud s ní začneme hned v počátku nemoci, oddaluje vznik komplikací, jako jsou slepota, nemoci srdce a ledvin nebo nutné amputace dolních končetin. Výhodu spatřují odborníci i ve skutečnosti, že nový lék je právě na bázi inzulínu. Pacientovi jednoduše doplní hormony, které lidské tělo normálně produkuje, pouze diabetikům chybí. Nemusí tak v lécích přijímat cizorodé látky.

Léčba se vyvíjí nepřetržitě. Proto se u lékaře ptejte na novinky a nestyďte se klást otázky. Jde přeci o vaše zdraví. Neléčený diabetes může snížit délku života až o 20 let.

Věděli jste, že...

  • Diabetem trpí přes milion Čechů. Více než čtvrtina o své nemoci neví
  • Každý den u nás přibyde zhruba 55 nových diabetiků
  • Každý den následkům diabetu podlehne přes 60 lidí v Česku
  • Očekávaná délka života se u diabetiků snižuje o 20 let (diabetes 1. typu), případně 10 let (diabetes 2. typu)
  • Při správné léčbě mají lidé s diabetem naději na podobně dlouhý život jako zbytek populace.
  • Na světě nyní žije na 370 milionů diabetiků. Z nich jen polovina o své nemoci ví a jen čtvrtina se dostane k léčbě.
  • Více než polovina Čechů s diabetem 2. typu nedosahuje svých léčebných cílů