Jak na zlodějku kostí?

Zdraví 15. května 2017

Téměř 80 procent českých žen do sebe nedostává potřebné množství vápníku prostřednictvím jídla. Nedostatek vápníku je přitom nejzávažnější rizikový faktor rozvoje osteoporózy neboli řídnutí kostí. Právě tato nemoc má na svědomí obávané zlomeniny ve vyšším věku.

Proč máme vápníku málo? Je to obecně problém bílé rasy, ale my Češky jsme i mezi ‚bílými‘ podprůměrné. Zřejmě proto, že si nehlídáme zdroje tohoto minerálu. Kromě mléčných výrobků (ty ovšem spousta žen ve středním věku nesnese kvůli laktózové intoleranci nebo se jim vyhýbají z důvodu hubnutí) se dá najít ve vajíčcích, ale také brokolici, čočce, máku a oříšcích či semínkách. Dobrým zdrojem jsou i sardinky.

Jsme na třetině

Ohroženou skupinou jsou ženy ve věku okolo menopauzy. Zvláště pak ty, u kterých klimakterium přijde dříve. Jejich potřeba minerálů je pak vyšší: ženě po padesátce se doporučuje příjem 1300 mg vápníku ve stravě denně. „U českých žen se však průměrný příjem vápníku ze stravy pohybuje pod 500mg denně, tedy pod stanovenou minimální hranicí,“ upozorňuje doc. MUDr. Václav Vyskočil, Ph.D., vedoucí Osteocentra Fakultní nemocnice Plzeň.

Pozor i na ‚déčko‘

Vedle vápníku se doporučuje myslet na příjem vitaminu D. Jeho nejlevnějším a nejdostupnějším zdrojem je sluníčko. Ředitel Revmatologického ústavu v Praze to říká bez servítků: „Občas je prostě potřeba vystrčit nos na slunce, respektive se co nejvíc snažit pobývat venku.“ Teprve když máte dostatek vitaminu D, dokážou kosti vápník ‚nasbíraný‘ ze stravy využít. Obecně se soudí, že z hlediska potřebného množství vápníku stačí denně pobývat na slunci 15 minut. Ne každý den je to ale možné. Proto je dobré ‚déčko‘ dodávat prostřednictvím jídla. Najdete ho v mléku, vaječných žloutcích, mořských rybách či například v játrech. Pokud jste rizikový případ, poraďte se se svým lékařem, zda nepotřebujete dodávat důležité látky ještě jinak. Zejména v zimě, kdy je kvůli krátkým dnům čerpání ‚déčka‘ ze slunce obtížnější.

Hýbejte se venku

Velmi důležité je také kosti správně zatěžovat. Nemusí jít o vrcholné sportovní výkony, vynikající je chůze. Ta navíc spojuje pohyb se žádoucím pobytem venku... Štíhlé ženy jsou, co se týče osteoporózy, na tom paradoxně hůře, protože kosti méně zatěžují a kostní hmota se v nich nemusí dostatečně tvořit. Mezi další rizikové faktory patří například předchozí prodělaná zlomenina, dále kouření více než tří cigaret denně nebo každodenní konzumace alkoholu. Tím se myslí více než tři malá piva, 1 dcl vína nebo malého panáku tvrdého alkoholu denně.

NEVESELÉ POČÍTÁNÍ

  • 78 % českých žen nedosahuje doporučeného denního příjmu vápníku
  • Osteoporóza vede k mnoha komplikacím. Nejzávažnější z nich je zlomenina krčku kosti stehenní. Pouze 20 % pacientů se po ní plně zotaví a jsou zcela samostatní.
  • U 48 % populace se vyskytují 2–3 rizikové faktory pro vznik osteoporózy, tedy například nadměrné pití alkoholu či kouření cigaret, zlomeniny, nedostatečný příjem vápníku.