Nepříjemné důsledky klimatizace

Zdraví 27. června 2017

Vyhledáváte v horkých letních dnech klimatizované místnosti? Pokud ano, mějte se na pozoru! Nekvalitní nebo špatně nastavená klimatizace způsobuje řadu zdravotních problémů!

Zatímco na sluníčku je přes třicet stupňů, v kancelářích, nákupních centrech a dopravních prostředcích vládne doba ledová! Pobytu v klimatizovaných místnostech se nevyhneme, to je jasné, ovšem naplno puštěná nebo nepravidelně čištěná klimatizace je pro naše zdraví časovanou bombou.

Teplotní rozdíly větší než 6 °C a bakterie a viry šířící se z nedostatečně dezinfikované klimatizace stojí za vznikem nemalých zdravotních obtíží…

CHRAPOT

Nízké teploty a vdechování studeného vzduchu ochromí pohyb řasinkového epitelu, který vystýlá převážnou část dýchacích cest. V hrtanu a na hlasivkách se nahromadí hlen a vy přijdete o hlas. První pomocí na postižené hlasivky jsou cucavé pastilky s medem, islandským lišejníkem nebo šalvějí či sprej, určený k léčbě zánětů a infekcí dýchacích cest, který se nastříká do krku.

RÝMA A NACHLAZENÍ

Čím je venku tepleji, tím snadněji v obchodním domě, kanceláři nebo autě, kde je puštěná klimatizace, nastydnete. Chytit v letních měsících rýmu, chřipku, nebo dokonce angínu není nic těžkého. Pokud máte navíc sníženou imunitu nebo jste v období rekonvalescence, mají viry ještě větší šanci proniknout vaším obranným systémem a udržet se v oslabené nosní sliznici.

A dojde-li k přeměně na bakteriální onemocnění, začne se ucpávat Eustachova trubice, čímž jste jen krůček od zánětu středního ucha. Proto ani v letních měsících nezapomínejte na vitaminy, zejména si ohlídejte dostatečný příjem „céčka“.

klimatizace

Klimatizace je sice příjemná, ale může způsobit lecjaké zdravotní problémy.

foto:

SUCHÉ OČI

Dlouhé dívání se do počítače v kombinaci se suchým vzduchem z klimatizace vede k takzvanému syndromu suchého oka, který se projevuje nepříjemným řezáním, pálením, zarudnutím a pocitem pískového zrnka v oku. Mějte po ruce oční kapky pro ochranu a výživu očí, kterými si budete oči pravidelně prokapávat, a tělo zásobte antioxidanty, omega-3 kyselinami a vitaminem A.

BOLESTIVÉ KLOUBY

Zničehonic vás bolí loket, rameno nebo koleno? Příčina je nasnadě. Stačí, když si vzpomenete, odkud „vítr foukal“. Intenzivní proud studeného vzduchu způsobuje prochladnutí kloubů a svalů, což vede k jejich bolesti a ztuhnutí. Úlevu jim dopřejete hřejivou mastí.

MIGRÉNA

Ráno vám nic není, máte dobrou náladu, jste plní energie. Ovšem po hodinovém sezení ve vychlazené kanceláři vám začne tepat na spáncích, začně vás bolet hlava, jste unavení a špatně se soustředíte. Co se stalo? Může za to špatně vyčištěná (pokud vůbec kdy čištěná) klimatizace, která šíří vzduchem mračna roztočů a plísně, deficit slunečního světla a nedostatečné větrání.