Chcete zdravé kosti? Dopřejte si šušené švestky!

Zdraví 5. června 2017

Mák, tvaroh, ryby, listová zelenina. To jsou už roky osvědčené potraviny, které pomáhají budovat kostní hmotu. Americká studie naznačuje, že prevencí osteoporózy by mohly být i sušené švestky.

Doteď byly švestky spojovány především se zácpou, kterou pomáhají zmírnit i odstraňovat. Z nedávného výzkumu Floridské státní univerzity, kterého se zúčastnilo 236 žen, také vyplývá, že jsou vynikajícím prostředkem zabraňujícím řídnutí kostí ve středním věku. Vybrané ženy byly ve věku jeden až deset let před příchodem menopauzy a ve studii byly rozděleny do dvou skupin. Jedna po dobu jednoho roku konzumovala 100 gramů sušených švestek denně, druhá si dopřávala každý den ve stejné míře sušená jablka. Po skončení studie byla ženám přeměřena hustota kostí a ty, které pravidelně pojídaly sušené švestky, měly kostní hmotu výrazně vyšší. A vlastně se není čemu divit. Švestky jsou zásobárnou vápníku, železa, selenu, draslíku a vitaminů A, C a B.

Kromě konzumace potravin bohatých na vápník, vitamin D a další cenné minerální látky je ideální prevencí osteoporózy pravidelné dlouhodobé cvičení od nejmladšího věku. „Jedním z důležitých faktorů prevence a úspěšné léčby je vytrvalost a soustavnost,“ nabádá lékařka Barbora Hanychová. „Nestačí, když si pacient občas vezme doporučený lék s vitaminem D a vápníkem. Musí jej brát každý den, po mnoho let. Ovšem bez pravidelného pohybu nepomůže ani to. Za kosti musí tahat svaly, a abychom měli svaly, musíme se hýbat. Pravidelně, soustavně. I kdyby to měla být „pouze“ chůze, která bude každý den alespoň 30 minut v rychlém tempu a v nerovném terénu.“ Mezi další vhodné sporty patří ty bez švihů a doskoků, třeba jízda na kole, plavání nebo jóga.