Postrádáte energii? Dobijte se jógou - naučíme vás jednoduchu sestavu!

Zdraví 23. srpna 2016

Že by vás nikdy nenapadlo využít jógu jako životabudič ve chvílích, kdy nemáte na nic náladu a energii taháte z paty? Zkusím změnit váš názor. Jóga je možná právě tím, co vás postaví zpět na nohy.

Jóga pomáhá zlepšit spánek, uvolnit stres a zmírnit úzkost a celkově zlepšit fyzické zdraví. Už tím dělá pro naši energii hodně. Ovšem můžete si ji představit také jako zdravou a přírodní formu energy drinku! Nakopne vás ve chvíli, kdy vám zrovna energie chybí. Jak to dokáže?

Seznamte se: čakry

Cvičení jógy aktivuje naše čakry. Čakry jsou energetická centra rozmístěná podél naší páteře. Slouží jako nevyčerpatelná zásobárna energie, kterou si laicky můžeme představit jako pletence nervového aparátu našeho těla. Tím, že cvičíme, v těle aktivujeme jemnohmotné energetické proudy, harmonizujeme je a postupně dochází k jejich sjednocení. Tělo potřebuje jemnohmotnou energii, aby zůstalo zdravé a plné vitality. Místa, kde tato energie přechází mezi hmotným tělem a energetickým tělem, jsou právě čakry.

Základy čakrologie

Základních čaker máme ve svém těle sedm. Jak už bylo řečeno, ty hlavní se nachází podél páteře, ale máme také pomocné čakry, které jsou například v chodidlech či na ploskách našich dlaní. Můžete si je představit třeba jako trychtýře, které se zužují směrem k tělu. Trychtýř u první čakry je otevřený dolů k zemi a u sedmé směřuje nahoru do vesmíru. Ostatní čakry mají trychtýře umístěné z přední i zadní strany těla. Také fungují jako trychtýř, který nasává zepředu, přijímá, a dozadu vydává. Aktivací čaker tak zajistíme dostatečný proud energie naším tělem. Správnou volbou ásan se čakry aktivizují a uvolní zablokovaná místa podél páteře. A prána, životní energie, začne proudit nejen do oblasti zad, ale i do celého našeho těla. Aktivuje se oběhový systém, probudí se systém nervový a my pocítíme příval nové životní energie.

Protažená páteř, příval vitality

Jaké ásany tedy zvolit, aby se tok energie plně rozproudil? Jednoznačně takové, které stimulují tok krve naším tělem – většinou ty, které pracují s páteří a pomáhají protahovat jednotlivé obratle. Pomáhají bojovat s únavou a zesilují pocit vitality. Pokud naše páteř postrádá protažení, snižuje se energie nejen v čakrách podél páteře, ale celkově v našem těle. Takže pokud protáhnete páteř, automaticky tím aktivujete nervový systém. Pokud k tomu pracujete se svými čakrami, je tok energie o to silnější. Tohle přesně je důvod, proč jsou pro nás například záklonové ásany tak přínosné a pro naši páteř tak posilující. Vyzkoušejte speciálně vybrané ásany v naší fotogalerii a uvidíte sami.