Objevte sílu čaje: Harmonizujte tělo a posilte organizmus

Zdraví 4. 9. 2016

Připravili jsme pro vás malý čajový průvodce, který vám prozradí, jaký druh má nejvíce zdraví prospěšných účinků, i jak čaj správně připravovat. V čínské medicíně hraje čaj významnou úlohu pro zachování a zlepšování zdraví už tisíce let. První známá kniha o čaji s názvem Čcha-ťing je připisována mistru čaje Lu Jüovi, který žil v letech 733 až 804 za dynastie Tchang. Tento muž věřil v léčivé schopnosti čaje a tvrdil, že pokud se bude popíjet pravidelně (alespoň tři šálky denně) a dlouhodobě, tak celkově posílí organismus a mobilizuje síly. Dnes už víme, že měl pravdu. I když každý druh čaje působí na lidský organismus jiným způsobem, tak většinou pozitivně.

caj listy
foto:

Květinový čaj

Přidávání květin do čaje (nejčastěji růže, jasmíny, chryzantémy) je stará čínská tradice. Jak je zřejmé, základem těchto čajů je vyvážený poměr dvou složek – čaje (zelený, bílý, žlutý, červený i černý) a květin. Dobrá kvalita takového čaje se vyznačuje příjemnou vůní, čerstvou chutí a silným, přitom jemným, aroma nálevu. Při zalévání je nutné znát jednotlivé komponenty, protože některé květiny se musí zalévat vroucí vodou – v tom případě je však není možné kombinovat s čajem žlutým, bílým nebo zeleným. Květinový čaj vyznačuje vlastnosti jak čaje, tak květů, proto se jeho působení na organismus násobí. Květy obecně zlepšují krevní oběh, podporují vylučování jedů, usnadňují trávení a zklidňují nervový systém.