VIDEO: Není olej jako olej

Zdraví 12. ledna 2017

Když slyšíte slovo olej, co se vám vybaví nejdříve? Salát, nebo smažený řízek? Olej slunečnicový, olivový, nebo řepkový? Jak si vybrat v široké nabídce a na která kritéria se u nich zaměřit, vám ve videoseriálu Vím, co jím poradí dietoložka Karolína Hlavatá a specialista na výživu Petr Havlíček.

V České republice se nejvíce konzumuje olej slunečnicový. V teplé kuchyni obzvlášť. Je sice výborným zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale převaha omega 6 nenasycených mastných kyselin je už příliš velká. U slunečnicového oleje je poměr 1:30 ve prospěch omega 6.

Hlídejte si poměr mastných kyselin

„Optimální poměr mezi omega 3 a omega 6 nenasycenými mastnými kyselinami je 1:3 až 5,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá. Při nadměrné konzumaci omega 6 nenasycených mastných kyselin hrozí zdravotní rizika. Působí totiž prozánětlivě, podporují srážení krve a způsobují i kontrakce svaloviny cév, čímž celkově mohou přispívat ke vzniku nemocí srdce a cév. Proto bychom měli slunečnicový olej střídat i s jinými oleji.

Mezi oleji jednoznačně vládne olej olivový, hodí se pro studenou i teplou kuchyni. Podle způsobu použití byste však měli volit i jeho druh. Na tepelnou úpravu je lepší rafinovaný. Na studenou zase extra panenský. Když vám olivový olej prostě nechutná, nebo nechcete mít v kuchyni tolik olejů, zkuste místo slunečnicového ten řepkový.

Řepkový olej má vyvážené hodnoty

„Řepkový olej má podobné složení jako olej olivový, převládají tedy mononenasycené mastné kyseliny, má i docela vysoký podíl omega 3 mastných kyselin. Je poměrně tepelně stabilní, takže se hodí nejen pro studenou kuchyni, ale i k tepelné úpravě pokrmů,” uvádí dietoložka Hlavatá.