Hitparáda diet: Fungují vůbec?

Zdraví 3. ledna 2017

Jestli chcete do jara zhubnout, můžete si vybrat z těchto diet. Ale pozor, spěch se nevyplácí…

South Beach

Slibuje: 3 kg týdně.

Princip: Vymyslel ji americký kardiolog Arthur Agatston a patří do kategorie „low carb“ – tedy s omezením sacharidů. Ale v této verzi můžete ty „dobré“, jako je třeba ovoce, jíst dosyta.

Pro koho: Pro ty, kdo rádi vaří. Protože kdybyste přesně dodržovala rozpisy, strávíte denně dvě hodiny v kuchyni.

Funguje to? V první fázi jíte dva týdny jenom jídla s glykemickým indexem do 35, tedy třeba ryby, kuřata, maso a trochu zeleniny. Nesmíte chleba, rýži, těstoviny ani brambory nebo ovoce. Další dva týdny můžete přílohy do GI 50. Ve třetí fázi smíte občas svoje oblíbené dobroty, ale ideálně byste měla jíst i nadále podle fáze dvě.

Pozor: Úplně zapomeňte na sladké, to nejsou „dobré“ sacharidy. Pokud to dodržíte, funguje.

Typický jídelníček: K snídani celozrnný rohlík s tvarohem a ovocem, k obědu přírodní telecí řízek a zelenina a k večeři ryba se salátem.

Příklady glykemického indexu:

Rohlík: 73

Koláč: 65

Celozrnný rohlík: 69

Cornflakes: 83

Müsli: 56

Rýže: 48

Mléko: 27

Nízkotučný jogurt: 14

Jablko: 38

Kiwi: 53

Banány: 54

Zelenina: 15

dieta
foto:

Nízkotučná

Slibuje: 3 kg týdně.

Princip: Samozřejmě, kdo to přehání s tukem, bude tučný. Princip je tedy v tom, že omezíte potraviny obsahující tuk a nahradíte je nízkotučnými variantami.

Pro koho: Pro toho, komu nevadí vzdát se smetany, masa a dalších „tučnějších“ potravin.

Funguje to? Jen když zapomenete na salám, řízky, máslo, pizzu, tučné sýry, sladkosti, kávu se šlehačkou… Sladkosti sice můžete, ale jenom nízkotučné. Také spoustu ovoce a zeleniny.

Dejte si…

… místo čokolády gumové medvídky

… místo salámu šunku

… místo kávy se šlehačkou preso

… místo dortu sušenku

Tipy do kuchyně:

Používejte nízkotučné varianty mléčných výrobků i při vaření, například do pudinků a kaší. Najděte si i nízkotučný tvaroh. Zapomeňte na smažení, jenom vařte v páře, případně grilujte. U červeného masa odřezávejte tučné části, u drůbežího i kůži a ryby jezte nízkotučné. Z masových vývarů se omastek dobře odstraňuje, když vychladnou.

dieta
foto:

Makrobiotická

Slibuje: 1 kg týdně.

Princip: Vychází z východního učení a principu jing-jang: Jako všechno na světě, i strava by měla být v rovnováze. Proto bychom se měli vyhnout potravinám, které jsou extrémně jingové, jako je cukr nebo alkohol. Stejně tak extrémně jangovým, jako jsou maso, vejce nebo sůl. Hodí se vyvážená jídla, třeba neloupané obilí nebo neloupaná rýže. Proto by se měl celý jídelníček alespoň z 60 % sestávat právě z těchto potravin.

Pro koho: Pro ty, kdo jsou schopni dodržovat opravdu přísnou disciplínu a mají rádi v životě pravidla.

Funguje to? Jídelníček se skládá z obilí, zeleniny a ryb, dovoleno je také tofu a mořské řasy. Naopak se nesmí maso, pečivo, mléčné produkty a cokoliv vyráběného průmyslově. Zakázány jsou jakékoliv „hříchy“ včetně čokolády. Do restaurace pochopitelně nemůžete, protože neuhlídáte, z čeho vaří. Kdo by při takové stravě nezhubl? Dobré na této dietě je, že vám zelenina dodá spoustu výživných látek. Ale protože se nesmí maso a mléčné výrobky, hrozí, že budete mít nedostatek živočišných bílkovin.

Zvláštní tipy:

Žvýkejte každé sousto minimálně 30x. Díky tomu bude jídlo dostatečně rozmělněné, až přijde do žaludku. Žvýkací pohyby navíc předávají mozku pocit sytosti, takže toho sníte méně. Odložte mezi sousty příbor vedle talíře a pokaždé se třikrát zhluboka nadýchněte.

Myslete na maličkosti. Makrobiotici (například Madonna) pijí kávu bez cukru, protože nejde jen o jednu kostku cukru, ale o to, kolik jich do sebe dostanete za celý rok. Kdybyste pili čtyři šálky kávy denně, představovalo by to přes 23 tisíc kalorií ročně, což znamená tři kila tělesné váhy!

Typický jídelníček: K snídani ovesné vločky vařené ve vodě, k obědu zeleninový salát a k večeři neloupaná rýže s dušenou rybou.

dieta
foto:

Volumetrická: množstevní

Slibuje: 4 kg za 10 dnů.

Princip: Americká profesorka Barbara Rolls tvrdí, že záleží na množství, ale opačným způsobem, než byste čekala. Její motto zní: „Víc jíst, a přitom hubnout“. Jde totiž o to, co jíte. Hlavně, abyste měla pocit, že máte plný talíř.

Pro koho: Pro ty, kdo nechtějí moc přemýšlet, ale hodně se najíst.

Funguje to? Hlavní složky této diety obsahují přirozeně hodně vody, třeba zelený salát, paprika nebo pomeranče. V nich najdete dost vlákniny, zato žádný tuk a energii. Přitom vás dostatečně nasytí, takže nebudete hladovět. Povoleny jsou také zeleninové polévky, které mají hodně tekutiny, ale málo kalorií. Těmito jídly se máte nacpat tak, že nebudete mít chuť na nic jiného. Otázkou je, zda jste ochotna vzít si místo kousku čokolády talíř zeleninového vývaru.

Co si vyberete?

střední hranolky = porce grilovaného lososa + dvě brambory a brokolice

BigMac = velký salát s krevetami + preso + sklenka vína

talíř lasagní se smetanou a sýrem = talíř špaget s rajčaty + talíř salátu + sklenice džusu + preso

4 plátky bagety s máslem = talíř salátu s grilovaným krůtím masem

Co se jí?

Doporučená jídla: okurky, salát, rajčata, jahody, syrovátka, nízkotučný jogurt, pomeranče

Dovolená jídla: rýže, kuřecí prsa, telecí steak, losos, těstoviny

Někdy můžete: šunku, celozrnný chleba, tvaroh, müsli

dieta
foto:

Zelná

Slibuje: 6 kg týdně.

Princip: Jí se jenom polévka, ovoce a zelenina, zato neomezeně. Až po několika dnech si můžete přidat rybu nebo lehké maso.

Pro koho: Pro ty, kdo chtějí strašně rychle zhubnout, třeba před svatbou.

Funguje to? Ano, protože jíte především polévku téměř bez kalorií, která zároveň přispívá k odbourávání tuků a k detoxikaci těla. Tělo spotřebovává více energie, než dostává, a látková výměna se opravdu nastartuje.

Jak uvařit polévku?

Nakrájejte na malé kousky 6 cibulek, 2 zelené papriky, hlávku bílého zelí, 5 mrkví, svazek petrželky, celerovou nať, 5 rajčat, sůl a pepř. Vařte všechno ve 2 litrech vody 10 minut a pak ještě při ztlumeném plamenu 30 minut do měkka.

Vychytávka: Uvařte si polévku dopředu a zmrazte si jednotlivé porce. Nebo ji noste s sebou v termosce. V restauraci si můžete objednat jen zeleninový vývar.

Upozornění: Výsledky uvidíte velmi rychle, ale rozhodně nedržte tuto dietu déle než týden!

Typický jídelníček: Ráno pomeranč a hruška, v poledne ovocný salát a večer jahody. Mezi tím polévka dle libosti.

dieta
foto:

Glykemická

Slibuje: 5 kg za 10 dní.

Princip: Potraviny bohaté na sacharidy s vysokým glykemickým indexem způsobí, že okamžitě vyskočí krevní cukr a také inzulin. Proto se nám přijatý tuk okamžitě ukládá do tukových buněk. Taková jídla jsou tedy na černé listině.

Pro koho: Pro ty, kterým vyhovuje müsli s mléčnými produkty a ryby, ale obejdou se bez sladkostí a těstovin.

Funguje to? Potraviny s nízkým glykemickým indexem udrží krevní cukr na uzdě, na dlouho zasytí a blokují vlčí hlad. Na rozdíl od nízkotučné diety se hodně dbá na kvalitu přijímaných tuků. Můžete si dovolit i malé hříšky, ale jezte je hodně pomalu a soustřeďte se na to. Je dokázáno, že tak budete jíst méně a vyhnete se návalům hladu.

Nízký GI: mrkev, jablka, rajčata, jogurt, mléko, sýr, neloupaná rýže, ryby, müsli, skleněné nudle, celozrnné těstoviny.

Střední GI: ananas, banány, med, popcorn, rýže basmati, vařené brambory, ovocný jogurt, ovesné vločky.

Vysoký GI: čokoláda, bagety, cornflakes, pečené brambory, hranolky, meloun, limonády, pizza, bílé pečivo, lasagne.

Typický jídelníček: Ráno müsli s ovocem a jogurtem, v poledne salát s krůtou, večer rizoto s mořskými plody.

dieta
foto:

Nízkosacharidová

Slibuje: 2 kg týdně.

Princip: Její vynálezce, doktor Atkins, už v sedmdesátých létech propagoval zásadu jíst co nejméně sacharidů, zato dostatek tuku a bílkovin. Na množství ani kvalitu tuku přitom nebral ohled. Nesmí se rozhodně nic sladkého.

Pro koho: Pro masožrouty. Pokud jste vegetariánka, rovnou na to zapomeňte, protože základem jídelníčku je maso jako dodavatel bílkoviny.

Funguje to? Nebudete jíst žádné sacharidy, jako je cukr, těstoviny, rýže nebo pečivo, místo toho vejce, maso a mléčné produkty. Tělo prý při jejich zpracování použije hodně energie, takže se nastartuje spalování tuků. Nemusíte při tom počítat kalorie. Tato dieta je ale příliš jednostranná a určitě ji nemůžete držet dlouho.

Nezapomeňte: Vaše tělo potřebuje hodně pít, nejlépe vodu. Kdo denně vypije 2 až 3 litry vody, spotřebuje navíc 200 kalorií! Ročně to dělá 73 tisíc kalorií, což představuje 2,4 kila ušetřeného tělesného tuku.

V čem jsou bílkoviny? Steaky, kuřecí maso, řízek, mléko, tvaroh, vejce, sýr, ořechy.

Typický jídelníček: Ráno míchaná vejce na špeku, v poledne kuřecí maso se zeleninou na oleji ve wok pánvi, večer hovězí steak se zeleninou.

dieta
foto:

Dynamická

Slibuje: 1 – 2 kg týdně.

Princip: Využívá heslo „Nejíst méně, ale lépe“. Tělo se musí naučit, jak využívat kalorie z jídla pro tělesnou energii, a ne pro tukové polštářky. Tak ubudou kila, ale přibude elán a dobrá nálada.

Pro koho? Pro milovníky dálněvýchodní kuchyně, protože většina receptů pochází z této oblasti.

Funguje to? Do každého jídla se musí přidat „dynamické“ složky, které nastartují látkovou výměnu. Například chilli, pepř, skořice nebo kardamom, ale také kofein a vláknina, při jejímž trávení se spotřebuje hodně kalorií. K tomu urychlit látkovou výměnu pomocí pohybu a psychotréninku. Podle ajurvédy stačí člověku čtyři jídla denně, ale záleží na tom, kdy je jíte. Rozmezí musí být 3 až 4 hodiny. A nejezte pozdě večer a v noci. Můžete jíst vše, na co máte chuť, jen si položte otázky: „Mám opravdu hlad?“ „Nejím moc rychle?“ „Soustředil jsem se na jídlo?“.

Tip: 10 minut před jídlem snězte malou sladkost. Stoupne vám krevní cukr a budete se rychleji cítit nasycena.

Typický jídelníček: Ráno celozrnný chléb se šunkou, vejcem a sýrem, v poledne pikantní kuře se zeleninou a večer fazolová polévka.

dieta
foto:

12 dynamických pravidel:

  • Jezte, na co máte zrovna chuť.
  • Před jídlem vypijte velkou sklenici vody.
  • Jezte co nejjednodušší jídla.
  • Snězte nejdřív to, co vám chutná nejvíc.
  • Jezte výhradně ve dne.
  • Vypněte při jídle televizi.
  • Nepijte před jídlem alkohol.
  • U jídla nemluvte o stresujících tématech.
  • Jezte pomalu.
  • Vychutnejte si jídlo.
  • Používejte pikantní koření.
  • Jezte pravidelně.