Zhubněte podle Číňanů: Rovnováha především

Zdraví 21. července 2017

Nenechte se zmást tím, co se za originální zahraniční kuchyni vydává v českých hospodách, a podívejte se radši rovnou ke zdroji. Startujeme v Číně!

Zachování zdravé rovnováhy v každém jídle patří k základním dovednostem čínské kuchyně. Číňané ctí roční období, lidské tělo a potraviny.

U těch nezkoumají pouze vitaminy, minerální látky a kalorie, ale dohlížejí také na jejich „energetický efekt“, chuť a vliv na člověka.

Podle teplotního chování člení potraviny do pěti skupin: horké, teplé, normální, chladné a studené. Podle chuti je tradiční čínská medicína dělí na kyselé, hořké, sladké, pálivé nebo slané.

Vyváženost pokrmu spočívá v tom, že obsahuje všech pět chutí v dokonale harmonickém celku. Protože ale nejsou všichni lidé stejní a každý organismus reaguje jinak, někoho dané jídlo posílí, jiného oslabí.

Pozornost se věnuje nejen výběru základních surovin, ale také přísadám a koření, aby výsledné menu bylo vyvážené a neoslabovalo žádný tělesný orgán.

Staří taoisté dávali v zimním období přednost chladným potravinám, aby byla jejich těla v harmonii se studeným okolím. Horká, pálivá jídla preferovali v létě a tak je tomu dodnes v některých subtropických a tropických zemích.

My žijeme v mírném klimatu, a proto bychom se měli tomuto neutrálnímu prostředí přizpůsobit a konzumovat vyváženou stravu.

Pokud se chcete touto filozofií zabývat do hloubky, najděte si specialistu na čínskou medicínu, který vám osvětlí, jaký typ jste.

Pro všechny lidi ale platí tyto čínské zásady:

Jezte pravidelně, na jídlo si vyhraďte čas.

Jídlo připravujte z čerstvých surovin a ve velmi krátké době.

Omezte příjem rafinovaných produktů.

  • HOŘCE působí všechno ostré koření jako chilli, pepř a skořice. Ale také vysokoprocentní alkohol, grilovaná masa a jehněčí. Tyto suroviny organismus roztápějí a stačí jich zkonzumovat malé množství.
  • TEPLE účinkují téměř všechny čerstvé nebo sušené bylinky, hodně koření, sušené ovoce a cibule. Při jídle ohřívají tělo. Proto se také doporučuje na konci zimy kombinace teplých a neutrálních potravin.
  • NEUTRÁLNÍ potraviny tělo posilují. Jsou také v jídelníčku nejvíce zastoupeny. Patří mezi ně produkty z obilovin, luštěniny, houby, ořechy a kořenová zelenina, velmi oblíbená je především mrkev.
  • CHLADNĚ se chovají mléčné produkty, některé druhy zeleniny a ovoce a také saláty. Podporují tvorbu krve a tělních tekutin, zvlhčují buňky a sliznice. V létě pomáhají tělu nahradit vlhkost ztracenou pocením.
  • STUDENĚ se projevuje především jižní ovoce, banány, rajčata a okurky. Rodí se v teplých oblastech, tam také lidem pomáhají, ochlazují je. Kdo rychle prochladne, měl by se v chladných dnech tomuto ovoci a zelenině raději vyhýbat.

RECEPT: Ryba po čínsku

podle číňanů 2

Potřebujete:

filety ze pstruha (dá se připravit i z vykostěných porcí kapra)

mladou cibulku

fermentované černé fazole

2 lžíce sójové omáčky

3 lžíce sladkého vína

cukr

sezamový olej

zázvor

Postup:

  1. Filety vložte do široké misky. Poté nakrájejte mladou cibulku, propláchněte pod studenou vodou fermentované černé fazole, posekejte je a smíchejte se dvěma polévkovými lžícemi sójové omáčky, třemi polévkovými lžícemi sladkého vína, špetkou cukru, lžičkou sezamového oleje a asi dvěma centimetry najemno nasekaného zázvoru.

  2. Talíř s rybami a dalšími surovinami vložte na pařák na vroucí vodní lázeň, ideální je napařovací košík. Podle tloušťky filet vařte ryby v páře asi 10 až 15 minut.