Zhubněte podle Francouzů aneb Osvojte si kouzlo labužnictví

Zdraví 2. dubna 2020

Že se cpou sýrem, husími játry a paštikami? Tak za prvé to není zcela pravda a za druhé je tato kuchyně nesmírně různorodá – na německých hranicích klidně potkáte klobásu se zelím a na italských něco jako pizzu.

Od Francouzů bychom se ale rozhodně měli naučit vybíravosti a labužnictví a také času, který se v této zemi tradičně věnuje jídlu.

Jejich kuchyně oplývá množstvím ryb a mořských plodů, stejně tak je hojně zastoupeno maso jehněčí, skopové, hovězí i telecí.

Zároveň ale maso minimálně ve stejném množství doplňuje zelenina, v oblibě mají především dýně, čekankové puky, artyčoky, čerstvý špenát, květák, světově proslulý je chřest či jemná karotka.

Nesmí se zapomenout hlavně na bylinky, Francouzi jsou mistry v jejich kombinacích a užití, do kulinářského slovníku se nesmazatelně vryl termín „bouquet garni“ – svazek čerstvě natrhaných kousků různých druhů bylinek svázaných nití, který se po dokončení pokrmu celý vyjme a zanechá po sobě jen krásné aroma.

Alkohol jako lék

A také nezapomeňte na francouzský paradox, tedy jev, který zkoumají největší vědecké kapacity na světě.

Jak to, že tenhle národ, prožraný masem, tučnými sýry a croissanty, se dožívá hodně vysokého věku, když to odporuje všem poučkám?

Nejobvyklejší odpovědí bývá časté používání olivového oleje a pravidelné pití vína, zvláště červeného, které se také dává do pokrmů. Stejně důležité je tady i používání kuchařských fines, třeba flambování.

Jídlo je bráno jako požitek, u kterého se nespěchá, takže se člověk skvěle nají, ale zároveň nepřecpe.

Recept: Provensálské kuře

Potřebujete:

kuře

20 dkg slaniny

půl kila rajčat

2 lžíce oleje

česnek

provensálské koření

2 lžíce čerstvé sekané bazalky

sůl

mletý pepř

Postup:

  1. Kuře rozporcujte, osolte, opepřete, potřete česnekem, posypejte kořením a zabalte do plátků slaniny. Sepněte párátkem.

  2. Dejte kuře do vymaštěné zapékací formy a položte na ně plátky nakrájených rajčat. Posypejte provensálským kořením a bazalkou. Pečte asi hodinu. Podávejte s bramborami.