Zhubněte podle Mexičanů: Zelenina je základ

Zdraví 10. ledna 2020

Zelenina a skvělé koření, to nikdy nemůže škodit. Původní recepty jsou směsí kulinářských vlivů původního obyvatelstva a španělských dobyvatelů.

Základní potraviny jako cukrová kukuřice, fazole, chilli papriky a rajčata pocházejí z doby starých aztéckých a mayských civilizací.

Kukuřici jedí buďto syrovou ve formě salátů a příloh, nebo vařenou či pečenou, případně nakládanou nakyselo. Mele se z ní hladká i hrubá mouka.

Kromě jiného se v Mexiku pěstuje asi padesát druhu fazolí a přes 140 různých odrůd chilli paprik, z nichž každá má svou charakteristickou chuť a vzhled.

Z masa vládne hovězí, časté je kuřecí, vepřové, vždycky ale s velkým množstvím zeleniny.

Placky ke všemu

U většiny receptů je samozřejmostí horká tortillová placka z nekynutého těsta z kukuřičné mouky, která je zároveň miskou i pokrmem. Jídla jako tacos nebo enchiladas prostě bez tortillové placky nemohou existovat.

Čím více si na ně zvyknete, tím lépe, protože jsou nízkokalorické a bohaté na vlákninu. Tacos jsou plněné rybou, kuřetem, hovězím, hojně obložené cibulí a zeleninou.

Enchiladas jsou plněné dvěma druhy sýrů, podávané v omáčce z jalapeňos papriček, někdy s masem nebo rybou.

Skvělé mají polévky: sopa azteca nebo sopa de frijole jsou hutné fazolové, sopa de verduras zeleninová, česnečka sopa de ajo a cibulačka sopa de cebolla.

Druhým typem jsou cremas, bílé polévky, třeba s chřestem nebo bramborami. Nejčastějším předkrmem nebo omáčkou je guacamole z avokáda, česneku, cibule a chilli papriček, podávané s kukuřičnými chipsy.

A co se pije? Opravdu tradiční je atole, rozvařená kukuřičná hmota zředěná vodou, osolená, připomínající mléko.

Je to tisíce let starý nápoj, který si každý indián nosil s sebou na kukuřičné pole jako osvěžující a posilující součást stravy při práci.

Recept: Salsa roja

Potřebujete:

2 lžíce olivového oleje

6 chilli papriček

6 rajčat

koriandr

česnek

kmín

Postup:

  1. Papričky opatrně zbavte semínek a přelijte je vařící vodou. Rajčata nechte spařit a oloupejte je. Zeleninu sceďte, přidejte česnek, koriandr, olej a kmín a všechno to rozmixujte nahrubo.

  2. Směs za častého míchání vařte asi 15 minut na pánvi. Naplňte ji do sklenice a uchovávejte v lednici. Tato omáčka se hodí nejen na mexické pokrmy, ale také na všechno dle vaší chuti.