Základní potraviny jako cukrová kukuřice, fazole, chilli papriky a rajčata pocházejí z doby starých aztéckých a mayských civilizací.
Kukuřici jedí buďto syrovou ve formě salátů a příloh, nebo vařenou či pečenou, případně nakládanou nakyselo. Mele se z ní hladká i hrubá mouka.
Kromě jiného se v Mexiku pěstuje asi padesát druhu fazolí a přes 140 různých odrůd chilli paprik, z nichž každá má svou charakteristickou chuť a vzhled.
Z masa vládne hovězí, časté je kuřecí, vepřové, vždycky ale s velkým množstvím zeleniny.
Placky ke všemu
U většiny receptů je samozřejmostí horká tortillová placka z nekynutého těsta z kukuřičné mouky, která je zároveň miskou i pokrmem. Jídla jako tacos nebo enchiladas prostě bez tortillové placky nemohou existovat.
Čím více si na ně zvyknete, tím lépe, protože jsou nízkokalorické a bohaté na vlákninu. Tacos jsou plněné rybou, kuřetem, hovězím, hojně obložené cibulí a zeleninou.
Enchiladas jsou plněné dvěma druhy sýrů, podávané v omáčce z jalapeňos papriček, někdy s masem nebo rybou.
Skvělé mají polévky: sopa azteca nebo sopa de frijole jsou hutné fazolové, sopa de verduras zeleninová, česnečka sopa de ajo a cibulačka sopa de cebolla.
Druhým typem jsou cremas, bílé polévky, třeba s chřestem nebo bramborami. Nejčastějším předkrmem nebo omáčkou je guacamole z avokáda, česneku, cibule a chilli papriček, podávané s kukuřičnými chipsy.
A co se pije? Opravdu tradiční je atole, rozvařená kukuřičná hmota zředěná vodou, osolená, připomínající mléko.
Je to tisíce let starý nápoj, který si každý indián nosil s sebou na kukuřičné pole jako osvěžující a posilující součást stravy při práci.
Recept: Salsa roja
Potřebujete:
2 lžíce olivového oleje
6 chilli papriček
6 rajčat
koriandr
česnek
kmín
Postup:
Papričky opatrně zbavte semínek a přelijte je vařící vodou. Rajčata nechte spařit a oloupejte je. Zeleninu sceďte, přidejte česnek, koriandr, olej a kmín a všechno to rozmixujte nahrubo.
Směs za častého míchání vařte asi 15 minut na pánvi. Naplňte ji do sklenice a uchovávejte v lednici. Tato omáčka se hodí nejen na mexické pokrmy, ale také na všechno dle vaší chuti.