Zvládněte nebezpečné chvíle, kdy chcete vyplenit ledničku

Zdraví 11. listopadu 2013

Někdy propadáme jídlu častěji než obvykle, protože nám je nějaké kilo navíc v tu chvíli úplně ukradené. Jak se v takových situacích ubránit přejídání.

Sladký záchvat s PMS

„Normálně jsem schopná jíst docela zdravě, ale jakmile přijde premenstruační syndrom, přecpu se kily čokolády.“

CO DĚLAT?

Velmi účinným se prokázalo být cvičení, třeba pilates. Změňte svou pohodlnost a jděte na procházku. Vyvětráte si hlavu a podpoříte odvodnění. Odbourejte kofein a thein v silném čaji.

Solte a kořeňte minimálně, ať vás nehoní mlsná. Abstinujte v kouření i alkoholu a večer jděte hezky brzy spát, než začnete šmejdit po lednici. Zkuste bylinné extrakty s obsahem tzv. fytoestrogenů nebo podporující odvodnění. Na uklidnění je meduňka.

Hodí se i relaxační či meditační cvičení. A snažte se ignorovat vše špatné, co kolem sebe v době PMS vidíte. Díváte se totiž na svět černými brýlemi. Věřte, po menzesu bude líp!

hubnutí 1

na PMS zkuste místo jídla třeba pilates.

zdroj: www.thinkstock.cz

Zajídání stresu

„Když přijdu domů vyvztekaná z práce, mám potřebu se nacpat klobásou a bramborovým salátem. Teprve to mě uklidní.“

CO DĚLAT?

Nejezte na ulici, u počítače, u televize, ale stále pouze na jednom místě doma a na jednom místě mimo domov. Stůl si povinně vždy prostřete, tak máte přehled lepší, než když lovíte kolečka salámu z papíru. Při jídle kromě vzájemné komunikace u stolu nic nedělejte.

Upírejte své zraky na talíř, nikoli na počítač či televizi. Nehltejte tak, jezte hezky pomalu! Ve stresu sníme často to, co nám přijde pod ruku, neomezujeme množství, a protože jíme mnohem rychleji, sníme toho několikanásobně více než v klidové atmosféře. Každé sousto důkladně rozžvýkejte.

Prevencí před žravostí je i pěstování přátelské „záchranné“ sítě. Přejídání totiž spouští často zoufalý pocit v nás, že jsme v tom na všechno úplně samy.

Také pomáhají relaxačně-redukční pobyty. Nejsou zbytečným luxusem. Po týdnu s mírnou dietou a cvičením se vrátíte jako znovuzrozená.

hubnutí 2

Nejezte kvůli stresu.

zdroj: www.thinkstock.cz

Jídlem proti samotě

„Po rozvodu sedím večer sama doma, a co bych dělala jiného, než jedla. Tak navíc tloustnu a tloustnu.“

CO DĚLAT?

Ať se nám to líbí nebo ne, je řešením ono prozaické „zatnutí zubů“. Se zatnutými zuby nad námi nezvítězí beznaděj, deprese ani řízek s bramborovým salátem.

Zatnutí je však samozřejmě nutno střídat s uvolněním. Vlezte si do teplé koupele a vylezte těsně před tím, než tam usnete. Šup a rovnou do hajan, ne ke špajzu! Zkuste se naplňovat něčím nekalorickým, třeba dobrou detektivkou.

Mluvte se svými blízkými osobami do vyčerpání. Proberte raději všechny drby dvakrát, než byste se pustila mobilu. Druhou ruku držte pro jistotu za zády. Vyčistěte si potom zuby a jděte raději spát. Do rána je většinou líp, po smutnější noci zas vysvitne sluníčko.

hubnutí 3

A místo vyplenění lednice si doma vezměte třeba knížku.

zdroj: www.thinkstock.cz

Přejídací orgie

„Jsem společenská osoba, a tak bývám často na nějakém večírku. Musím chodit i na pracovní obědy.“

CO DĚLAT?

Vybírejte, kam svého obchodního partnera pozvete. Moderní restaurace mají v nabídce zeleninové saláty. Pokud takovou restauraci nemáte v dosahu, objednejte si to, co vám nechutná.

Sníží se tím alespoň částečně nebezpečí, že přes počáteční předsevzetí ve vás zmizí celá porce. Rauty svádějí ke hříchu.

Raději celý večer noste na talířku půl rajčete, maximálně přidejte zeleninku. Radujte se, těm, co si pochutnávají na kachně na medu, utíká štíhlost do dáli. Nebezpečné jsou i tekuté faldíky!