Tak takhle, prosím, nehubněte!

Zdraví 4. listopadu 2013

Účelem správného redukčního režimu je ztratit nadbytečný tuk, a přitom zároveň zachovat svalovou hmotu. Spousta monotónních diet je ale právě proto ke "zdravému" hubnutí naprosto nevhodná.

„Cílem je nejen snížit hmotnost, ale také si sníženou váhu udržet, aby nedocházelo k jo-jo efektu, tedy opětovnému nabrání ztracených kilogramů, případně k ještě většímu ztloustnutí,“ říká výživářka Věra Králová.

Ani jeden z těchto způsobů hubnutí, přestože jsou mezi dietami oblíbené, nepomůže dosáhnout kýženého efektu:

Tukožroutská polévka

Dieta je založená na neomezené konzumaci polévky, jejíž základ tvoří zelí, rajčata, cibule, paprika a koření. Každý den se pak přidává další potravina (např. zelenina, jiný den banán a mléko, další kousek hovězího masa apod.).

Dieta je extrémně nízkoenergetická, po ukončení „kúry“ při přechodu na běžnou stravu dochází většinou k jo-jo efektu.

Svým obsahem je polévka nevyvážená, protože neobsahuje dostatek základních živin – tuků a zejména bílkovin, i dalších důležitých látek – vitaminů skupiny B, vitaminu E, železa, vápníku. Proto není vhodná k dlouhodobé konzumaci.

diety 1

Tukožroutská dieta je založena na velmi nízkém příjmu energie.

zdroj: www.thinkstock.cz

Vajíčková dieta, hrášková a jim podobné

Stále oblíbené diety spočívají v konzumaci pouze jedné potraviny či potravin v rámci jedné skupiny.

Strava je extrémně nevyvážená, pokud zhubnete, určitě neztratíte tuk. Takové diety znamenají téměř vždy jo-jo efekt. A navíc, pokud je dodržujete dlouhodobě, přinášejí i zdravotní problémy z nedostatku důležitých látek.

diety 3

Vajíčková dieta je extrémně nevyvážená.

zdroj: www.thinkstock.cz

Z jednodruhových diet se dají doporučit snad jen ovocné či zeleninové. Ovšem ne dlouhodobě, ale ve formě odlehčovacích dnů jednou týdně nebo jednou za 14 dní.

Odlehčení spočívá v tom, že se během dne konzumuje více druhů ovoce či zeleniny, strava je rozdělena do pravidelných 4–5 denních dávek a nezanedbává se pitný režim.

Vyloučení veškerého tuku

I když je při hubnutí potřeba často příjem tuků snížit, do redukční diety tuky patří. Při výrazném omezení tuků se hubnoucí často zaměřují na omezení zjevných tuků, tedy těch používaných na vaření, na mazání pečiva a podobně.

Na skryté tuky však mnohdy zapomínají, přitom jsou to právě ony, které můžeme označit jako špatné tuky (uzeniny, tučné maso, tučné mléčné výrobky).

Při výrazném omezení tuku v dietě hrozí riziko nedostatku vitaminů rozpustných v tucích a esenciálních mastných kyselin, které si náš organismus neumí vytvářet sám, a musí je proto pravidelně dostávat stravou.

Důležité je tedy tuky nevylučovat, ale vybírat dobré tuky, které obsahují vícenenasycené mastné kyseliny (i ty esenciální), tedy např. rostlinné oleje a výrobky z nich – margaríny.