Jak udržet postavu i po čtyřicítce? Jde to, ale ztuha

Zdraví 13. ledna 2020

Jíte jako dřív, hýbete se jako dřív, děláte všechno jako dřív, a stejně jste najednou baculatější? Špatná zpráva je, že je to věkem. Dobrá, že se s tím nemusíte smířit.

I po čtyřicátém roce života se většinou ženy cítí ještě mladé a nevnímají změny, které se s jejich tělem začínají dít.

Prvními fyzickými projevy, o které se začnou blíže zajímat, jsou často nadbytečné kilogramy, kterých se již nelze zbavit tak snadno jako dříve. Nohy, bříško i zadeček se stávají problémovými partiemi daleko snáz než v minulosti a shodit nabrané kilogramy se jeví jako nadlidský úkol.

Existuje nějaká cesta, jak zůstat i po čtyřicítce štíhlá a fit? Odpověď zní: ano. Pokud poznáte své tělo a zjistíte, jakými změnami právě v tomto období prochází váš organismus, máte možnost eliminovat riziko neřízeného tloustnutí. Základem všeho je kvalitní vyvážená strava a dostatek vhodných pohybových aktivit.

Připravte se na změny

Po čtyřiceti je opravdu nutné se objektivně zamyslet nad změnami, kterými organismus ženy začne procházet. Objektivně proto, že velké procento žen tyto změny často používá jako omluvu pro svou nadváhu a především pohodlnost, aniž by si upřímně přiznaly nedostatek vůle a trpělivosti s nadbytečnými kilogramy bojovat. Vliv na rostoucí váhu a zvýšené ukládání tělesného tuku má po čtyřicítce hned několik faktorů:

1. Zpomalení metabolismu

V druhé polovině života začne ubývat část svalové hmoty, která se mění v tkáň tukovou. Této změně napomáhá především nedostatek pohybu. Pokud začne v organismu ubývat svalová hmota, automaticky to vede ke zpomalení metabolismu a tím klesá potenciál pro spalování tuků.

Málokdo si právě v tomto období uvědomí, že si tělo vystačí s menším množstvím energie. Proto by základní změnou ve vašem životě měla být úprava množství přijaté energie ze stravy a zároveň zvyšování spotřeby energie zdravým cvičením, abyste měla šanci vědomě ovlivnit bilanci mezi přijatou a vydanou energií.

2. Změna hormonálního prostředí

Dříve či později každá žena po čtyřicítce začne prožívat klimakterium. Přechod je spojen s významnými vnějšími, ale především vnitřními změnami. Přizpůsobte jim svůj život i stravovací režim. Délka i průběh klimakteria se u každé ženy liší, trvá několik let a prochází různými fázemi. Vaječníky přestávají produkovat sexuální hormony – progesteron a estrogen. Stejně tak mají vliv na tvorbu hormonů nadledvinek (DHEA), takzvaného hormonu mládí a vitality. Úbytek těchto hormonů má přímý vliv na ukládání tělesného tuku, a dokonce ovlivňuje i chuť k jídlu. V tomto období je proto zcela zásadní neřídit se jen hlasy vlastního těla, ale myslet na základní principy látkové výměny a pečlivě hospodařit s množstvím přijímané a vydávané energie.

3. Riziko osteoporózy

Změna hormonálního prostředí má významný vliv i na látkovou výměnu v kostech. Vzhledem k postupnému deficitu hormonu estrogenu u žen často dochází k řídnutí kostní tkáně. To má za následek vyšší riziko vzniku zlomenin a poranění kostí, které se s přibývajícím věkem hůř hojí. Ačkoliv je osteoporóza ovlivněna především geneticky, i po čtyřicítce je možné její riziko zmírnit. A to především zdravým životním stylem, kvalitní stravou a vhodným pohybem, což v případě osteoporózy znamená úměrné zatěžování kostí prostřednictvím posilovacích cviků.