Udělejte si vlastní müsli, čokošku či čaj

Zdraví 27. listopadu 2013

Nejste zrovna dvakrát spokojeni s „mixovanými hotovkami“, které nabízejí tuzemské obchody? Chtěli byste si svůj čaj, müsli nebo vitaminy namíchat zcela podle svého gusta? Vybrat si jen to, co vám opravdu chutná a o čem víte, že také prospívá vašemu tělu? Teď už to není problém. Ukážeme vám, jak na to!

KŘUPAVÁ SNÍDANĚ

Ovesné vločky snižují hladinu cholesterolu v krvi, což má pozitivní dopad na kardiovaskulární systém. Vláknina, kterou cereálie obsahují, prospívá peristaltice střev a zpomaluje vstřebávání sacharidů, čímž snižuje riziko kolísání hladiny krevního cukru a udrží vás déle syté.

Sušené ovoce, med a oříšky obsažené v müsli jsou zdrojem vitaminů a minerálních látek, které udržují v chodu pro myšlení zásadní šedé buňky mozkové a mají pozitivní vliv na paměť.

Přestože jsou regály v hypermarketech krabicemi s vločkami a cereálními lupínky napěchované odshora dolů, také v nich někdy nenajdete to, po čem vaše chuťové pohárky prahnou? V tom případě navštivte stránku www.mixit.cz a namixujte si müsli sami!

Plusy:

  • v nabídce je i bezlepkový cereální základ, který ocení hlavně celiatici
  • když kliknete u výběru surovin na „více informací“, zjistíte jméno země, odkud pocházejí
  • pokud nechcete mixovat, můžete si objednat už hotové směsi
  • u mixu, který si namícháte, se vám zobrazí celkový počet gramů, podíl tuku, cukrů a bílkovin i energetická hodnota na 100 g

Minusy:

  • v nabídce „něco navíc“ postrádám větší výběr sušených plodů v jogurtu, čokoládě nebo karobu (např. banánové plátky, meruňky, ananas apod.)
  • mohlo by být více kamenných poboček ve více českých městech
  • ceny u některého sušeného ovoce jsou dost vysoké

mix 3

Jak by vypadaly ovesné vločky podle vaší receptury?

zdroj: www.thinkstock.cz

VITAMINOVÁ BOMBA

Snažíte se dodržovat zásady zdravého životního stylu, mezi které patří, kromě sportování, také konzumace alespoň pěti porcí ovoce nebo zeleniny denně. Ne vždycky, když to potřebujete, ale asi máte po ruce červené jablíčko. A ne vždycky máte na banán, broskev nebo zeleninový salát chuť...

Pak je dobré zobat každý den tobolky, které obsahují komplex vitaminů, minerálů a stopových prvků, jež jsou nezbytné pro správné fungování organismu. Po jakém doplňku stravy ale sáhnout, když je jich v nabídce tolik?

Na webu www.mixturam.cz si můžete namixovat vitaminy šité vám na míru. Pokud nevíte, jak na to, stačí kliknout na „chci poradit, co namíchat“. Míchání ale opravdu není nic složitého.

Buď můžete do pilulky začít „přihazovat“ různé suroviny, nebo do vyhledávače zadáte, co vás trápí (např. klouby, paměť, zrak...), a otevře se vám nabídka surovin zabírajících na váš problém.

Pak už je jen na vás, jaké dáte přednost. Nakonec si vyberete, zda své vitaminy chcete na 100, 200, 300 nebo 400 dní, vymyslíte jim název a je to!

Plusy:

  • není možné namíchat si denní dávku, kterou byste se předávkovali
  • nízká cena poštovného (pouze 29 Kč)
  • možnost konzultace s odborníkem

Minusy:

  • i když prodejci slibují, že každou objednávku kontroluje expert, nemáte stoprocentní jistotu, že tomu tak ve skutečnosti opravdu je
  • program vás zastaví pouze u maximální denní dávky, nikoli u minimální

mix 2

Vyberte si vitamíny přesně na míru.

zdroj: www.thinkstock.cz

ČOKOLÁDOVÁ OÁZA

Abyste si udrželi štíhlou linii, vyhýbáte se této pochoutce velkým obloukem? Pak ale věřte, že děláte velikou chybu!

Čokoláda totiž dokáže napravit nejen vaše pocuchané nervy a zvednout náladu, když je vám ouvej, ale přispívá také k udržení štíhlé postavy. Tedy za předpokladu, že jí nesníte vagon denně.

Dánští odborníci totiž zjistili, že pokud si každý den dopřejete „řádek“ kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa, vaše chuť na sladké a tučné pokrmy se výrazně sníží. Kromě toho denní porcička čokolády aktivuje mozkové buňky, snižuje riziko infarktu a rakoviny a bojuje proti zubnímu kazu.

O tom, že není čokoláda jako čokoláda, netřeba diskutovat. Proto, milé labužnice, ruce pryč od levných alternativ, které místo kakaa obsahují rostlinný tuk a cukr a podíl kakaové hmoty je maximálně 10 procent.

Pokud chcete mít jistotu, že čokoláda, kterou si koupíte, je opravdu kvalitní, podívejte se na stránky www.chocoloco.cz. Zde si můžete vybrat čokoládu, kterou máte nejraději (hořkou, mléčnou nebo bílou), a přidat si do ní své oblíbené ingredience, kterých je v nabídce víc než dost.

Plusy:

  • u každé čokolády je napsaný obsah kakaa (kakaového másla) i uvedená země, odkud čokoláda je
  • veliký výběr přísad (sušené ovoce, ořechy, cukroviny)
  • lze koupit také „hotovky“

Minusy:

  • osobní odběr je možný pouze v Praze
  • malý výběr koření (postrádám např. zázvor, pomeranč, arabskou mátu nebo anýz)
  • množství přísad je limitováno na 6 druhů
  • nelze udělat základ z více druhů čokolád
  • cena je poměrně vysoká (pouze základ vyjde na 99 Kč)

mix 1

Čokoláda s brusinkami? Pročpak by ne...

zdroj: www.thinkstock.cz

ČAJ O PÁTÉ

V klidu si vychutnat šálek dobrého čaje už dávno není zvykem pouze Britů. Tento nápoj pijí lidé po celém světě, a dobře dělají.

Čaj, který má své kořeny v Číně, kde byl podáván výhradně u císařského dvora, je skutečnou pochoutkou, a pro naše zdraví je učiněným zázrakem. Nejzdravější variantou pro náš organismus je čaj zelený, který je prevencí proti rakovině a srdečním chorobám, k zahození však není ani čaj černý, ovocný nebo bílý, který je vhodný zejména pro lidi s cukrovkou a vysokým cholesterolem.

Zapomenout nesmíme ani na čaje bylinkové, jejichž hlavní výhodou je, že neobsahují žádný kofein a jsou přírodní alternativou určitých léků. Ať už tento nápoj, starý téměř pět tisíc let, pijete v jakékoli podobě, mějte na paměti, že na prvním místě je vždy kvalita čaje, která se posuzuje podle druhu listů, které jsou v něm obsaženy.

Na stránkách www.tvujcaj.cz si můžete namíchat sáček čaje podle svého gusta, a navíc si být jisti, že jde o čaj vyrobený z biosurovin, bez přidání barviv a umělých aromat.

Plusy:

  • lidé, kteří o čajích moc nevědí, se mohou podívat, jaké čaje si namíchali jiní kupující. Stačí kliknout na políčko „inspirace“. Zároveň doporučuji přečíst „časté otázky“.
  • čaje lze obohatit velikým množstvím plodů
  • cena padesátigramového sáčku čaje s deseti přísadami se pohybuje od 80 do 100 Kč

mix 5

Není čaj jako čaj.

zdroj: www.thinkstock.cz