Přechod? Přejděte ho bez kil navíc

Zdraví 7. 1. 2014

Hormonální změny, které provázejí konec plodného období, pořádně zacloumají duší i tělem každé ženy. Jak z toho vyjít bez ztráty hezké figury? Máme pro vás pár dobrých tipů.

1. Poznejte své hormony

přechod hubnutí
zdroj: www.thinkstock.cz

Tak jak postupně klesají hladiny ženského hormonu estrogenu, mění se i ukládání tuku v těle. Právě estrogen je zodpovědný za to, zda naše zaoblené křivky dávají tělu spíše tvar „hrušky“ či „jablka“. Když už máme pár kilo navíc, je pro zdraví příznivější žensky typická hruška, tedy tuk uložený na stehnech a bocích. Ta se ale v období menopauzy a po ní mění na nebezpečnou centrální obezitu (to je zmíněný tvar jablka s tukem nahromaděným v oblasti břicha), která je typická pro muže.

S ní je spojeno vysoké riziko takzvaného metabolického syndromu, který vede k onemocnění srdce a cév. Hormonální změny související s menopauzou si často nejprve neuvědomujete. Připravovat bychom se na ně proto měly nejpozději ve čtyřiceti letech - pravidelně si proto nechávejte kontrolovat hladinu cholesterolu v krvi, a pokud pocítíte změny svých tělesných proporcí, co nejdříve se poraďte s odborníkem, jak životosprávu upravit.