Bojíte se hemeroidů? Pak vsaďte na vlákninu

Zdraví 24. dubna 2020

Poslední dobou se o ní pořád mluví, jak je důležitá a jak bychom jí měli přijímat co nejvíce… Ale Češi jako národ jsou v tomto ohledu dost laxní – přijmou sotva polovinu doporučené denní dávky, jež činí 25-30 g. Co může tento její nedostatek způsobit a jak se ho vyvarovat?

Předně je potřeba vysvětlit, že není vláknina jako vláknina. Najdeme ji především v rostlinách a můžeme ji rozdělit do dvou skupin. Vláknina rozpustná je ta pomocnice, kterou vyzdvihují články o dietách a hubnutí. Ve vodě totiž nabobtná, a svůj objem tak může zvětšit až 40x!

place content here

To v důsledku znamená, že dáte-li si ji před jídlem, budete se cítit rychleji sytí a tím pádem zkonzumujete menší množství jídla. Kromě toho tyto typy vlákniny zpomalují vyprazdňování žaludku, zpomalují trávení a vstřebávání živin, takže nejen že jste během jídla sytí rychleji, ale ještě vám pocit sytosti déle vydrží. No neberte to!

Vedle vlákniny rozpustné existuje ještě vláknina nerozpustná. Ta ve vodě na rozdíl od své „kolegyně“ nebobtná. To však neznamená, že nám není ničím prospěšná! Působí blahodárně na střevní peristaltiku, a funguje tak jako prevence takových nepříjemností, jako jsou zácpy, hemeroidy, žaludeční vředy a dokonce nádorová onemocnění střev.

Na jednu věc je nicméně třeba dát si pozor: „Aby se uplatnil ochranný účinek vlákniny, je nutné dbát na dostatečný pitný režim. V opačném případě může vyšší příjem vlákniny způsobit zácpu,“ vysvětluje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., dietoložka a odborná poradkyně iniciativy Vím, co jím a piju.

vláknina

Ideální zdroje vlákniny? Vyberte si, který vám bude nejvíc chutnat.

zdroj: www.thinkstock.cz

Správné zdroje

Dobrá, říkáte si, jdu do toho. Jenže kde ono požadované množství vlákniny sehnat? Jejich zdrojem je především tmavý a celozrnný chléb, ovesné vločky, graham, neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, ale i ovoce a zelenina.

Řídit se můžete také informací na obalech potravin. Pokud výrobce na potravině napíše, že se jedná o „zdroj vlákniny“, obsahuje výrobek alespoň 3 g vlákniny na 100 g výrobku nebo 1,5 g vlákniny na 100 kcal výrobku. Obsahuje-li potravina alespoň dvojnásobek tohoto množství (tedy např. 6 g vlákniny na 100 g výrobku), pak jej může výrobce popsat nápisem „s vysokým obsahem vlákniny“.

Jako další indicie o obsahu vlákniny vám poslouží logo Vím, co jím, jehož udělení závisí ve vybraných kategoriích (např. těstoviny, pečivo, sušenky, ovoce a zelenina) právě i na podílu vlákniny.