Čistá krev je základ zdraví. Jak jí docílit?

Zdraví 10. března 2020

Únava, malátnost a povadlá pleť nemusejí být známkou nemoci. Dost možná, že vaše krev potřebuje jen malou očistnou kúru.

Každý člověk, i když se cítí zdravý jako rybička a netrápí ho žádné nemoci ani infekce, potřebuje občas pročistit krev a lymfatický systém, protože mohou být zanesené plísněmi, parazity, toxiny nebo i obyčejným tukem.

Právě lymfatický systém tvořený cévami a uzlinami hraje nezastupitelnou roli v imunitě, tedy odolnosti organismu proti nemocem.

Za normálních podmínek protékají lymfatickým systémem denně přibližně 4 litry tekutiny. Na rozdíl od krevního systému však lymfatický systém nemá vlastní pumpu (srdce) a jeho pohyb je podněcován jinými, mnohem jemnějšími mechanismy, a je tedy náchylnější k poruše transportu.

Aby mohl krevní a lymfatický systém správně pracovat, tzn. nerušeně dopravovat živiny do tkání a odvádět odpadní látky z těla, je nutné alespoň jednou do roka je pořádně vyčistit. Jak na to?

Co na ženách muži nesnášejí?

ZHLUBOKA DÝCHEJTE

Správné dýchání je pro proudění lymfy a krve klíčové. Dýchat byste měli zhluboka, nosem, co nejvíce do břicha. Chybné je mělké hrudní dýchání, které nejenže nerozpohybuje lymfu, ale přetěžuje svaly v horní části těla.

JEZTE OVOCE NALAČNO

Enzymy a kyseliny, které ovoce obsahuje, jsou pro správnou práci lymfatického systému zásadní. Nejvíc vaší lymfě prospějí hrušky, pomeranče a grapefruity, zvláště pokud je budete jíst nalačno.

DOPŘEJTE SI NESOLENÉ OŘECHY

Vlašské ořechy, mandle a dýňová semínka jsou bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které dělají dobře oběhovému a lymfatickému systému.

"Má jenom tu kočku" a dalších 7 mýtů o svobodných ženách

PIJTE BRUSINKOVOU ŠŤÁVU

Brusinková šťáva obsahuje velké množství vitaminů a antioxidantů, které chrání buňky před volnými radikály, a má příznivý vliv na krvetvorbu a činnost jater.

VYKARTÁČUJTE SE

Při sprchování si dopřejte masáž celého těla. Použijte kartáč nebo masážní žínku a krouživými pohyby postupujte směrem vzhůru od nohou k trupu a od dlaní k hrudi. Pokožku zbavíte odumřelých buněk, rozproudíte lymfu a uvolníte usazené toxiny.