VIDEO: Chci se najíst i po padesátce. To chci tak moc?

Zdraví 21. listopadu 2013

Je zcela normální, že s přibývajícím věkem přibývají i kila. Není však nutné propadat panice. Existuje několik jednoduchých rad, jak se vyvarovat přibírání, netrpět pocity hladu, a přitom si i pochutnat. V dalším díle videoseriálu Vím, co jím vás o tom přesvědčí specialisté na výživu Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Svaly ubývají, tuky přibývají?

S přibývajícím věkem dochází v lidském těle k řadě změn. Mezi ně patří i úbytek svalové hmoty a nárůst tukové tkáně. Týká se to nejčastěji žen, které ve věku kolem 50 let prodělávají menopauzu.

Na nárůst váhy pak řada žen reaguje i tím, že přestává jíst, což je velká chyba. Jídelníček stačí jen upravit, a snažit se tak vyhnout možným rizikům.

Dejte si ryby – mají kvalitní bílkoviny

Mezi rizika, která přináší přibývající věk, patří cukrovka druhého typu, vysoký krevní tlak a také osteoporóza. Jedním ze způsobů, jak tato rizika omezit, je obohatit jídelníček větším množstvím ryb. „Je důležité mít v jídelníčku ryby,“ říká výživový specialista Petr Havlíček.

„Hlavně kvůli kvalitním bílkovinám a kvalitním tukům,“ dodává. Ryby obsahují jód, selen a omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají s nadváhou, s vyšší hladinou cholesterolu v krvi, působí jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.

Jezte pravidelně a hýbejte se!


„Omezit drasticky svůj energetický příjem a nemít žádný pohyb je velkou chybou,“ upozorňuje Petr Havlíček. Dalším problémem je i nepravidelný jídelní režim, například vynechávání snídaní.

Na vynechávání jídel je třeba dát pozor i jinak. Řada žen totiž řeší omezení příjmu potravy tak, že přestane jíst přílohy. Ty jsou ale zdrojem sacharidů a jejich nedostatek jen přispívá k výkyvům nálady.

Rada na závěr

Pozor na alkohol. „Stačí totiž jedna nebo dvě sklenky denně a tuk se ukládá do oblasti břicha,“ varuje dietoložka Karolína Hlavatá.