Tuhle zimu už na rýmu vyzrajete!

Zdraví 27. prosince 2016

Z nosu teče jako z vodovodu, nebo je naopak dokonale ucpaný. Už je to tady! Rýma zkrátka věrně provází chladná roční období.

Co si budeme povídat, o "chlapské rýmičce" už byly popsány stohy papíru. Jenže, přiznejme si, když rýma postihne náš jemný nosík, také se z ní zrovna neradujeme. A musíte sama uznat, že je to docela závažná nemoc, která nás dovede pěkně potrápit.

Není divu, bez vzduchu nemůžeme existovat. Každá živá buňka našeho těla potřebuje kyslík, aby v ní mohla probíhat látková přeměna.

Když je člověk vzhůru a v klidu, cyklus nadechování a vydechování se opakuje asi 14krát až 18krát za minutu. Nosem do plic a také ven z těla tak projde asi sedm až devět litrů vzduchu.

VZDUŠNÁ BRÁNA

„Nos je fyziologickou vstupní bránou do dýchacích cest. Funguje jako filtr, jehož úkolem je očištění vdechovaného vzduchu od drobných, například prachových částeček. V nose se vzduch také zahřívá a zvlhčuje,“ vysvětluje doktorka Hana Fišerová z ORL kliniky pražské Fakultní nemocnice Motol.

Tím ale výčet nekončí. Nos reguluje množství vdechovaného vzduchu, jeho prostřednictvím cítíme vůně a pachy a čich má také vliv na vnímání chutí. Zkuste si zacpat nos a strčit do úst sousto. Klidně byste mohli žvýkat třeba podešev, její chuť neucítíte.

žena obličej
foto:

Moudré babské rady

  • Nemocnému ulehčí dýchání, když pobývá a spí ve větrané místnosti s chladnějším a vlhčím vzduchem, a pokud si hlavu více podloží polštáři. U miminek, která ještě spí bez polštářků, je dobré hlavu vyvýšit tak, že se na jedné straně zvedne matrace nebo rodiče prostě trochu podloží přední nohy postýlky.
  • S ucpaným nosem se umějí vypořádat také takzvané Nejedlého koupele. Obě ruce si pacient ponoří po předloktí do umývadla s tak teplou vodou, jakou snese, a postupně se přilévá ještě teplejší voda. Ohřátím předloktí se reflexně sníží otok sliznice nosu a nosních dutin a i hodně stagnující rýma odchází.
  • „Zastydlou“ rýmu pomáhají uvolnit také inhalace horké páry. Naplňte hrnec do poloviny horkou vodou, přehoďte si přes hlavu osušku, abyste zachytili co nejvíc páry, a čas od času několik minut inhalujte. Účinek se umocní, když se do horké vody přidá pár kapek eukalyptového nebo tea tree oleje.
  • Určitě je dobré při rýmě a při nachlazení hodně pít. Na užitečnosti pití bylinkových čajů se shodnou všichni. Zkuste eukalyptus, borovici, brutnák, dobromysl, jitrocel, majoránku, mateřídoušku, rozmarýn, saturejku, yzop či tymián.

Sliznice zdravého nosu je pokryta jemným hlenem, který řasinky postupně posouvají do polykacích cest. Tento přirozený transportní mechanismus se ale naruší ve chvíli, když nos postihne rýma.

Klasickou akutní infekční rýmu, která se přenáší kapénkami, způsobují rinoviry vyvolávající infekce horních dýchacích cest. Jelikož rinovirů existuje asi deset druhů, obvykle prodělání rýmy člověku do budoucna nezaručí, aby byl proti ní imunní. Příště ji prostě může způsobit zase jiný virus.

Nástup rýmy se projeví zduřením nosní sliznice a změnou vazkosti sekretu, ucpání nosu může vést ke zhoršení sluchu i k rozvoji zánětu v horních a dolních dýchacích cestách. Ve stagnujícím hlenu se totiž udržují a dobře množí bakterie.

HLAVNĚ NEVÍŘIT

Když už je rýma rozjetá, nezbývá, než "frkat a frkat". Použitým kapesníkem ale není vhodné mávat, spíše jej opatrně uložte. Aby se virová infekce šířila co nejméně, je lepší používat papírové kapesníčky a hned je vyhazovat. Po vysmrkání je vhodné umýt si ruce.

Dýchat pusou lékaři nikomu nedoporučují. Vzduch, který přichází do plic, by měl mít teplotu 37 °C a stoprocentní vlhkost.

Když člověk vdechne nosem vzduch, který má 0 °C, ohřeje se tu na 20 °C, a jak putuje dále, získá potřebných 37 °C. Pusa takový ohřev nezajistí. Stejně tak vydechovaný vzduch zase odevzdává část svého tepla nosní sliznici, proto není dobré vydechovat ústy.

zima

Dýchání plně otevřenými ústy není v zimě právě to nejzdravější.

foto:

SPRCHY, SPREJE, KAPIČKY

Není pravda, že nemá smysl rýmu léčit, protože její trvání se tím nijak nezkrátí. Léčbou je možné nad ní vyhrát nejen dříve, ale zabránit i případným zdravotním komplikacím, jakými jsou záněty středního ucha či třeba vedlejších nosních dutin.

Pacientovi s rýmou prospěje klid na lůžku a potní kúra. Dobré je podat dekongestiva (jsou ve formě kapiček či sprejů), která zmírní otok nosní sliznice.

Dekongestiva by pacienti měli používat nejvýše čtyřikrát denně a ne déle než týden, jinak by tyto léky mohly nosní sliznici poškodit.

Určitě se vyplatí sáhnout také po tzv. nosních sprchách. To jsou volně prodejné spreje, určené ke zvlhčování nosní sliznice, kterými si můžete "nozdry" prostřikovat klidně častěji.