Co jsou to ty superpotraviny? A co je na nich tak super?

Zdraví 9. prosince 2013

Poslední dobou čím dál častěji slýcháváme či čteme o tzv. superpotravinách. Kde se ale tyhle potraviny vzaly? Nebo tu jsou s námi už od nepaměti a až nyní získaly tento svůj název?

Často bývají zelené, některé z jejich vlastností jsou téměř zázračné, pocházejí z přírody a pro mnoho lidí představují neodmyslitelnou součást dne. O čem je řeč? Nemusíte mít obavy, o žádné zakázané životabudiče se nejedná. Máme na mysli superpotraviny, tedy potraviny s mimořádným nutričním složením.

Pojem superpotraviny je především v posledních letech poměrně často diskutovaný. Na trhu je mnoho firem, které jejich blahodárné účinky nabízejí v nejrůznějších formách. Nicméně pokud chcete opravdu kvalitní superpotraviny, které vás nastartují a dají sílu do každého dne, je potřeba uvážlivě vybírat. Ne každá značka či společnost, která tyto produkty nabízí, je spolehlivá.

Nejen pěstování, ale i uskladnění

Kvalitní superpotraviny musí být pěstovány bez pesticidů a za využití tradičních zemědělských postupů. Následné zpracování a sušení musí probíhat za nízkých teplot. Pokud teplota překročí 47 °C, dochází ke ztrátě vitaminů a důležitých živin. Během skladování by nemělo docházet k vystavování slunečnímu záření a následná distribuce ke konečným zákazníkům si zaslouží spolehlivé balení, aby celkový proces nebyl na konci narušen.

Jak se ale v početném množství distributorů zorientovat? Shrňme si předchozí odstavec v bodech: dodavatelé, proces výroby, skladování a balení – čtyři důležitá kritéria, která vedou ke zdárnému cíli. Kritéria, která byla splněna jednou ze společností, jež na český trh vstoupila teprve nedávno – Puntura, výše uvedené body splňuje do puntíku.

superpotraviny

Cordyceps vypadá jako magický kořen. Tedy on nejen vypadá, on je!

Společnost Puntura byla založena v roce 2013. Plně využila možnosti ověřit veškeré dostupné dodavatele, kterých je v současné době díky oblíbenosti superpotravin opravdu mnoho, a vybrala si ty nejlepší. Proces výroby, který používají, ctí tradici, ale zároveň využívá nejmodernějších technologií tam, kde to dává smysl. Výsledné produkty jsou skladovány a distribuovány v lahvích z tmavého skla, ošetřených sterilizací. Nedochází tak k nežádoucímu působení světla a uvolňování toxických látek z plastových obalů. A co více, Puntura si uvědomuje, že kvalita si zaslouží i krásný zevnějšek. Lahvičky jsou proto vkládány do elegantních balení a dárkových tašek.

Puntura

Lahvičky z tmavého skla chrání produkty před školdivým působením světla.

V neposlední řadě určitě mnoho z nás tápe, jak vybrat nejenom kvalitu, ale především – jaký konkrétní produkt vlastně zvolit? Množství nabízených superpotravin a přírodních přípravků je opravdu mnoho. Puntura společně s odborníky z lékařského oboru a nutričními specialisty sestavila portfolio produktů, které zajišťují komplexní péči o lidské zdraví – superpotraviny Mladý ječmen, Chlorella, Cordyceps, Goji a přírodní kosmetický přípravek Arganový olej.

Skupina těchto pěti „bojovníků“ nabízí širokou škálu blahodárných účinků. Jejich výčet by vydal na mnoho řádků.

Uveďme alespoň některé z nich:

  • Goji je silný antioxidant, působí jako prevence rakoviny a pomáhá při její léčbě. Zmírňuje úzkostné stavy a deprese. Prospívá játrům i ledvinám.
  • Cordyceps působí jako přírodní antibiotikum, aniž by poškozoval střevní mikroflóru. Je vhodný pro sportovce, protože zvyšuje svalovou reaktivitu. Zmírňuje příznaky astmatu a bronchitidy. Pomáhá v boji s rakovinou.
  • Chlorella posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení a pomáhá snížit hladinu cholesterolu a vysokého krevního tlaku. Pomáhá při léčbě cukrovky.
  • Mladý ječmen zabraňuje překyselení organismu, které vede ke vzniku mnoha zdravotních problémů. Posiluje kardiovaskulární systém. Pomáhá odstraňovat těžké kovy a chemikálie z krve. Prospívá při léčbě aterosklerózy.
  • Arganový olej se používá proti vráskám. Vyživuje a vypíná pleť. Je účinný v boji proti akné. Prospívá vlasům a nehtům… Tento seznam není ani ne z jedné třetiny kompletní. Veškeré účinky se dočtete na www.puntura.cz.

superpotraviny

Takhle vypadají plody arganovníku...

foto:
superpotraviny

... a takhle už výsledný produkt.

foto:

Pokud jste tedy váhali s výběrem té pravé superpotraviny nebo vhodného pomocníka o péči s pokožkou, doufáme, že jsme vám rozhodování usnadnili. Říkáte, že jste vůbec neměli v plánu si něco takového pořídit? V tom případě na závěr dovolte poslední otázku: Není na čase vyzkoušet něco nového na cestě ke zdravému životnímu stylu?