Štíhlá s Vlastou za 4 týdny: Týden třetí

Zdraví 13. ledna 2014

Stejně důležité, jako to, co jíte, je i způsob, jak potravu přijímáte. Tlouštíci obvykle hltají a pak jsou přecpaní. Vy byste si měla jídlo užívat. Jedině tak se vám povede v pohodě hubnout.

Aby si tělo nedělalo zásoby „na horší časy“, musí vědět, že má jistý pravidelný přísun energie.

„Denně jezte tři jídla a dvě svačinky. Typický den je v 7 až 8 hodin snídaně, v 10.30 svačina, mezi 12. a 13. hodinou oběd, v 16.30 svačina a mezi 18. a 20. hodinou večeře,“ vypočítává odborník na výživu Mgr. Pavel Suchánek. Díky tomu se budete cítit nasycená menším množstvím jídla.

JEZTE POMALU!

Nejméně 20 minut konzumujte hlavní jídla a 10 minut věnujte svačinám. Mozek totiž potřebuje 20 minut, než přijme signál ze žaludku o tom, že je plný.

K jídlu usedejte na specifickém místě a věnujte se jen svému pokrmu. Nejsnáze se tloustne z jídla, které si neuvědomujete – když současně sledujete televizi nebo film v kině, když si čtete knihu nebo koukáte na monitor počítače, když přikusujete něco při řízení auta nebo vestoje u linky při vaření. Pokrm si nevychutnáte a také se snadno přejíte.

KONTROLUJTE SVÉ MLSÁNÍ

Není vám zcela odepřeno, jen se soustřeďte na množství a kvalitu pamlsku.

Například v kině, když už to musí být, si namísto pytlíku brambůrek dejte malý kornout lehkého popcornu.

Počítač

U počítače toho "slupnete" mnohem víc.

foto:

BEZ ZELENINY A OVOCE TO NEJDE

Podívejte se do deníčku na svůj první týden a spočítejte, kolik jste snědla porcí zeleniny a ovoce.

„Snažte se, abyste každý den měla v jídelníčku tři až pět porcí zeleniny a dvě až tři porce ovoce,“ radí Mgr. Suchánek.

Když si zvyknete na ovoce a zeleninu, zasytí vás a nebudete jíst tolik ostatních tučných jídel.

brambora

Ideální dietní dobrota - brambora s tvarohem.

foto:

  • Vybírejte si salát s tmavšími listy (zelené, červené) – je zdravější, má vyšší obsah barviv.
  • K masu přidejte navíc tomatovou omáčku, celé nebo nakrájené rajče a kukuřici.
  • Do polévky přidávejte brambory, kukuřici, hrášek i další zeleninu.
  • Plňte pečené brambory špenátem, nízkotučným sýrem, tvarohem, jogurtem, žampiony nebo rajčaty.
  • Zeleninu připravujte s malým množstvím kvalitního tuku, případně vařte bez tuku nebo používejte sprej na pečení. Také lze nejprve restovat žampiony, protože samy pustí šťávu.
  • Udělejte si vegetariánskou pizzu se spoustou rajčat, papriky, cukety, cibule, žampionů nebo třeba s brokolicí či špenátem.  

ROZHÝBEJTE TĚLO

Je ověřeno, že lidé, kteří se chodí pětkrát týdně na 45 minut projít, jsou o polovinu méně často nemocní než ti, kteří aktivní nejsou.

Pohyb totiž spouští imunitní mechanismy, o spalování energie nemluvě. Vyrazte také ven! A když bude pršet, zacvičte si doma.