Štíhlá s Vlastou za 4 týdny: Týden čtvrtý

Zdraví 20. ledna 2014

Trpělivost přináší růže, v případě redukčního režimu lze přísloví modifikovat: Trpělivost přináší štíhlou linii. Kdo zhubne drasticky a rychle, tomu to obvykle dlouho nevydrží. Naopak pozvolný úbytek, třeba jen půl kila týdně, má trvalou hodnotu.

Snižující se číslo na váze bývá při redukci velkým povzbuzením. Ale neříká vůbec nic o poměru svalů a tuku.

„Svaly zabírají méně prostoru při stejné hmotnosti jako tuky. Když pravidelně cvičíte, ubývá vám tuk a tvoří se svaly. Tak se může stát, že na váze přiberete, ale ve skutečnosti budete hubenější,“ zdůrazňuje Mgr. Pavel Suchánek.

„Váhu proto sledujte orientačně, zaměřte se spíše na obvod pasu, boků, stehen a hýždí. Zde by měl být při hubnutí výrazný posun.“

DVAKRÁT MĚŘ

V prvním týdnu jste si zpočátku hubnutí vypočítala svůj index tělesné hmotnosti (BMI). Teď pro vás máme druhé měření – tentokrát obvodu pasu.

Postačí k tomu krejčovský metr a dodržení několika zásad:

  • Měřte se ve stoji zpříma, pokud možno bez oblečení. Nezatahujte břicho.
  • Měřte se vždy ve stejný čas, ideálně po návštěvě toalety. A vždy ve stejný den menstruačního cyklu.
  • Měřte se v nejširším místě, tedy mezi posledními žebry a pánevní kostí.
  • Pro hodnocení obezity jsou důležitá tato čísla: obvod pasu vyšší než 80 cm u žen a 94 cm u mužů značí už větší přítomnost centrálního tuku. Vysoce rizikové jsou hodnoty nad 88 cm u žen a nad 102 cm u mužů. 

měřen

Spíše než váha vypovídá měření.

foto:

POHLAZENÍ PRO DUŠI

Leckdy to není hlad, co nutí člověka ke konzumaci potravy. Uvědomte si sílu psychiky a zařiďte se podle toho.

Vyvarujte se situací, kde hrozí, že se přejíte. Vybírejte si nízkokalorické potraviny. Nestůjte na party vedle stolů s jídlem, nebuďte zbytečně v kuchyni.

Ovládejte chuť na jídlo způsobenou emocemi – pokrm nemá být prostředkem k uklidnění či relaxaci. Špatnou náladu zkuste zahnat jinak.

Jídlo není ani odměna. Udělejte si radost něčím jiným.