Připijte si na zdraví! (tentokrát ale bez alkoholu)

Zdraví 23. února 2017

Jestlipak si stejně jako zdravou stravu hlídáte i zdravé pití? Nezapomínejte, že naše tělo je z šedesáti procent tekutina!

Vody je potřeba každý den vypít osm sklenic. Když se vám podaří dodržet tuto zásadu, budete plná energie, zlepší se vaše soustředění, spálíte víc kalorií a dokážete lépe čelit neduhům.

Jestliže se vám ale při představě osmi sklenic vody dělá mdlo, nezoufejte, počítají se totiž i jiné tekutiny. Důležité je, abyste si svou dávku rozdělila rovnoměrně do celého dne.

Nejlepší metodou je nosit stále u sebe lahev s vodou. Každou chvíli se z ní napijte – tím zajistíte pravidelný přísun tekutiny, navíc budete mít přehled o množství, které jste vypila. A také pijte při jídle, přestože vám to rodiče třeba zakazovali. Sodík obsažený v potravě totiž pomůže tekutiny v těle udržet.

RADŠI VODU NEŽ MLÉKO

Ideální nápoj je ten, který vám dá všechno, co potřebujete, a nic, co nechcete. Tedy hlavně žádné umělé příchutě, bublinky nebo cukr.

pití

Se syrovátkou neuděláte chybu!

zdroj: Thinkstockphotos.com

  • Stolní voda je základem pitného režimu. Hlídejte si její kvalitu, pH a obsah dusičnanů. Rozdíl mezi alpskými vodami z ledovce a vodou z hlubinného vrtu není téměř žádný.
  • Mléko není k doplňování tekutin vhodné vůbec. Je to spíš potravina než tekutina, navíc obtížně vstřebatelná.
  • Limonády pijte výjimečně. Dodávají spoustu cukru a jiných rizikových látek, a navíc nehasí žízeň. Ty kolové ještě vyvolávají zažívací potíže.
  • Minerálky jsou vhodné jako doplněk vody, ale přečtěte si, kolik soli obsahují. S nimi to nepřehánějte.
  • Ovocné šťávy je třeba ředit vodou – obsahují velké množství cukru a nezaženou žízeň. Pijte je proto opatrně, stejně jako umělé džusy. Ty řeďte nejméně jedna ku jedné.
  • Čerstvé zeleninové šťávy jsou vynikající pro očistné kúry. Žízeň s nimi neuhasíte a je dobré je ředit v poměru 1:1.
  • Ovocné čaje můžete pít bez omezení, ale přečtěte si složení. Nepijte černý čaj jen dochucený ovocnou složkou.
  • Černé a zelené čaje pijte s mírou a neslaďte.
  • Ledový čaj dobře hasí žízeň, ale bývá přeslazený.
  • Bylinkové čaje nejsou ve větším množství k pití vhodné.
  • Syrovátka – hit léta! Tekutina, která vzniká při přípravě sýra, má totiž řadu zázračných účinků. Pomáhá tělu zbavovat se nečistot a dobře zahání hlad. Proto je také základem nápojů pro sportovce.

TIPY PRO TĚLO V POHYBU

Protože tělo se při sportovním výkonu chová jinak než normálně a tekutin potřebuje víc, je třeba hlídat, aby se nepřehřálo, a rozlišovat mezi nápoji, které pijeme před sportováním, během něj a po něm. Špatný nápoj ve špatnou dobu by mohl poškodit ledviny.

Budete-li pít jen vodu, příliš si tím neposloužíte, protože neobsahuje žádné zdroje energie ani ztracené minerály. Vystačíte s ní jenom tehdy, je-li vaše sportování kratší než hodinu. Jindy jsou ideální takzvané izotonické nápoje (například Isostar, Gatorade či Powerade) nebo nápoje s obsahem důležitých minerálů – draslíku, sodíku, vápníku (zkuste zředěné minerálky).

Sodíku při svém sportování ztratíte nejvíc – je to totiž právě on, který vám dělá na propoceném tričku ty protivné bílé solné mapy.

Hodinu před začátkem sportu vypijte alespoň půl litru tekutiny. Těsně před akcí pijte vodu nebo ovocný čaj. Při sportování pijte 2 deci každou čtvrthodinu, ale už ne vodu, protože ta ředí ionty v těle. Mohly by vás přepadnout křeče nebo se vám začne točit hlava. A po návratu domů se ještě párkrát napijte.

cvičení

Při cvičení si dopřejte raději izotonický drink než vodu.

zdroj: Thinkstockphotos.com