7 tipů, jak tuhle zimu nepřibrat!

Zdraví 24. 1. 2014

Přes zimu má většina z nás přepnuto na „medvědí režim“. Dny jsou krátké, venku je tma a my, místo abychom šli cvičit, raději se zachumláme do peřin. Když k tomu připočteme Vánoce a Silvestr – kaloricky nejbohatší svátky v roce, je na tukové polštářky zaděláno. Pro zachování štíhlé postavy ale nemusíte hned vyrážet na svah nebo nazouvat běžky. Pokud se naučíte mít své chutě pod kontrolou, občas dáte zelenou pohybu a budete dodržovat určitá „dietní opatření“, vaše postava zvládne toto „rizikové“ období bez úhony.

1. JEZTE CHYTŘE

zima hubnutí
foto:

Není důležité, kolik toho jíte, nýbrž co jíte. Přestože to tak nevypadá, je na této otřepané frázi mnoho pravdy. Živit se pouze suchary, zrním a zeleninou je holý nesmysl. I když po pár dnech něco málo zhubnete, jen co najedete na normální režim, vrátí se vám ztracená kila i s úroky. O tom, že si dlouhodobým držením jednostranně zaměřených diet můžete vážně poškodit zdraví, ani nemluvě.

Přitom sestavit zdravý (hubnoucí) jídelníček, který bude obsahovat všechny tělu prospěšné živiny a při kterém nebudete hladovět, není žádná věda: 25 procent by měly tvořit živočišné bílkoviny (vejce, drůbež, mořské plody), 50 procent by mělo pokrýt ovoce a zelenina a zbylých 25 procent by mělo být vyhrazeno obilovinám, celozrnnému pečivu, ořechům, rýži a těstovinám. Sladkosti, alkohol, tučná jídla a bílé pečivo by se v jídelníčku měly objevovat pouze výjimečně.