Víme, jak se dožít ve zdraví stovky!

Zdraví 30. června 2020

Chcete i vy na svém narozeninovém dortu sfoukávat sto a více svíček? V tom případě se s námi vydejte po stopách dlouhověkosti a vezměte si k srdci rady nejstarších obyvatel planety.

Americké výzkumy zveřejněné v nedávných letech říkají, že svědomitost v dětství je předzvěstí dlouhověkosti. Svědomitý člověk je prý opatrnější, více o sebe pečuje a plní závazky, které dal sám sobě, ale i ostatním. Zkrátka a dobře vede správný život.

Co konkrétně si ale pod pojmem „správný život“ představit? Odpověď na tuto otázku nabízí psycholog Stanley Jacobson. Ten vedl skupinu mužů a žen ve věku 60 až 90 let, kteří byli oddáni myšlence mít naplněný a šťastný život. Po několika letech pečlivého pozorování odhalil u těchto dobrovolníků následující společné rysy.

Všichni „vitální starci“, jak svou skupinu nazýval, byli optimisté, měli spoustu přátel a těšili se z nových zkušeností. Vyznávali aktivní způsob života, cílevědomě plnili své pracovní povinnosti, aktivně řešili problémy týkající se zdraví, bydlení či peněz a byli zdravě sebevědomí. Podle Jacobsona právě tyto vlastnosti dávají lidem šanci na lepší, šťastnější a delší život.

TRÉNOVANÝ MOZEK

Učení se novému jazyku, čtení a psaní, hádanky, logické hry, matematické úkoly, luštění křížovek... Jakákoli forma aktivizace intelektových schopností se počítá a podle vědeckých výzkumů má pozitivní vliv jak na délku života, tak na zachování duševní svěžesti do vysokého věku. Trénovaný (a stále trénující) mozek v kombinaci se zdravou stravou a přiměřenou tělesnou aktivitou snižuje riziko vzniku Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

PRO KVALITNĚJŠÍ, LEPŠÍ A ZDRAVĚJŠÍ ŽIVOT PROVEĎTE BĚHEM PŘÍŠTÍHO PŮL ROKU KAŽDÝ MĚSÍC DESETIPROCENTNÍ ZMĚNU V NÁSLEDUJÍCÍCH OBLASTECH:

  1. Zvyšte fyzickou aktivitu. Cvičíte-li dvě hodiny týdně, přidejte dvanáct minut navíc.
  2. Zvyšte příjem komplexních glycidů. Do jídelníčku zařaďte obiloviny, cereálie a vločky.
  3. Zvyšte příjem vlákniny. Do jídelníčku zařaďte fíky, švestky, hrušky, hnědou rýži, čočku, pohanku, cizrnu či brokolici.
  4. Snižte příjem kalorií. Je-li váš denní příjem 2000 kcal, snižte ho na 1800 kcal.
  5. Prodlužte dobu spánku.
  6. Snižte příjem alkoholu.
  7. Omezte kouření.
  8. Snižte příjem tuků.
  9. Více čtěte, vzdělávejte se, luštěte křížovky, hrajte vědomostní hry.
  10. Eliminujte stres. Napište si seznam deseti nejvíc stresujících věcí, které narušují vaši duševní pohodu, a jednu po druhé je vyřazujte.

To potvrzuje i nejnovější studie amerických odborníků zveřejněná v časopise Neurology, jež vychází z výsledků mnohaletého výzkumu, kterého se zúčastnilo 294 lidí starších 55 let. Vědci dávali účastníkům studie každý rok až do jejich smrti testy, kterými hodnotili jejich myšlení a paměť. Došli k tomuto závěru: Lidé, kteří mozek aktivně zaměstnávali, měli tempo poklesu poznávacích schopností o 15 procent pomalejší než lidé, kteří tak nečinili.

VSTÁVAT A CVIČIT!

Pravidelná, přiměřená fyzická aktivita snižuje hladinu triglyceridů, nebezpečných tuků, které jsou spojované se srdečním infarktem, posiluje imunitní systém a poskytuje určitou ochranu proti negativnímu vlivu kouření.

„Díky pravidelnému cvičení a správné životosprávě dochází rovněž ke zlepšení látkové výměny a zvýšení efektivity energetických systémů. Pravidelný pohyb přispívá ke zdraví svalů, kostí, kloubů, významně zlepšuje kvalitu spánku, a co je nejdůležitější, vyplavuje tzv. hormon štěstí (endorfin), který redukuje stavy deprese a úzkosti a celkově zlepšuje náladu,“ potvrzuje praktická lékařka Barbora Hirnerová.

JEZTE CHYTŘE

Smažená, masitá, tučná a nadmíru kalorická jídla jsou cestou do pekel. Nejenže vám po nich hladina cholesterolu a tuku v krvi raketovou rychlostí stoupne, zvyšují také riziko vzniku infarktu, mozkové mrtvice, rakoviny či arteriosklerózy.

Naopak vyvážený a pestrý jídelníček dokáže s vaším zdravím zázraky. „I když je dlouhověkost především otázkou genetiky, můžeme ji podpořit i některými potravinami, které obsahují látky blahodárně působící na imunitní systém či látky, které neutralizují volné radikály, poškozující buňky, či další biologicky aktivní látky. Mezi tyto potraviny patří většina zeleniny, ovoce, sója, aromatické byliny, hořká čokoláda, tučné ryby, mořské řasy, zelený čaj či káva,“ říká specialista na výživu Petr Havlíček.

Opomenout bychom neměli ani význam vitaminu E. Podle bostonské studie chrání denní 200mg dávka vitaminu E organismus před srdečními chorobami a rakovinou, má příznivý vliv na imunitní systém lidí ve věku nad 65 let a pomáhá zmírnit příznaky Alzheimerovy choroby. Potraviny bohaté na vitamin E jsou např. sójové boby, pšeničné klíčky, dýňová semínka či ořechy.

A co z toho všeho plyne? Nečekejte, že vám dlouhověkost spadne do klína, raději začněte omezovat faktory, které proces stárnutí urychlují. Hned teď!