Namíchejte si drink pro zdravá játra

Zdraví 17. února 2017

Samozřejmě ne s alkoholem! Ale taková mrkvová či pampelišková šťáva nebo čaj z ostropestřce mariánského, to je jiná – v těchto léčivých lektvarech můžete svá játra doslova koupat. Bude se jim to moc líbit.

Kromě toho, že jsou játra ústředním orgánem látkové přeměny živin, zajišťují také detoxikační biochemické reakce, kterými neutralizují cizí (škodlivé) látky v těle a vylučují je, vytvářejí žluč se žlučovými kyselinami, které jsou nezbytné pro trávení tuků, v neposlední řadě slouží jako „skladiště“ vitaminu A, železa, vitaminu B12 a mědi. Jak je vidět, játra toho musí zvládnout víc než dost.

UZDRAVUJÍCÍ SIESTA

Zima s tučnými a sladkými jídly není pro zdraví jater zrovna tím pravým ořechovým. Játra trpí, ale protože nijak nebolí, dozvíme se o jejich problémech až tehdy, když se s bolestí přihlásí sousední orgány jako žlučník nebo slinivka, a to už může být pozdě. Proto je lepší zaměřit se na prevenci.

játra

Naše rada: Při domácím použití klystýru se předem poraďte se svým obvodním lékařem. Návod, jak domácí klystýr připravit, najdete na internetu – stačí, když do vyhledavače zadáte výrazy „domácí klystýr“ nebo „jak připravit klystýr“. Samotný klystýr zakoupíte v lékárně, stojí zhruba 180 Kč.

foto:

3denní hloubková detoxikace jater

  • K této hloubkové turbo-detoxikaci potřebujete směs ze 100 ml citronové šťávy a 90 ml olivového oleje, kterou vychladíte na teplotu přibližně 10 °C. První den očistné kúry zahájíte večer – bez večeře, krátce před spaním po malých doušcích vypijete připravenou vychlazenou směs. Následující den ráno, plus večer, aplikujte klystýr (nejlépe vleže na osušce nebo ve vaně) připravený ze dvou litrů vody. Těsně před spaním opět vypijte čerstvě připravenou vychlazenou směs, a třetí den zopakujte ranní a večerní klystýr. Během této detoxikačky je důležité pít pouze 100% přírodní ovocné šťávy nebo vodu slazenou medem. Jíst můžeme až třetí den, a to pouze ovoce a zeleninu. Tuto hloubkovou čisticí kúru opakujte každé tři roky.

Abyste svá játra dali do pořádku, zregenerovali je a trochu je pročistili, úplně postačí, když otevřete lednici nebo prozkoumáte spíž. Vhodnými potravinami, které játrům prospívají, jsou třeba dýňová semínka, která obsahují minerály a omega-3 a 6 mastné kyseliny, extra panenský olivový olej, játra a ryby, zelenina, ovoce bohaté na vitamin C (citrusy, jablka, kiwi, jahody), med a aromatické bylinky typu rozmarýn, tymián, estragon nebo česnek.

Uzdravující bombou pro játra jsou však bezesporu čerstvě vylisované šťávy, zejména mrkvová a pampelišková, ale ani pitím šťávy ze špenátu, černé ředkve či mladého ječmene nešlápnete vedle. Kromě toho, že jsou plné vitaminů a minerálů, pomáhají neutralizovat překyselený krevní oběh, odvádět z těla toxické látky, optimalizovat činnost střev a zlepšovat kvalitu pleti a vlasů. Pokud dáváte přednost teplým nápojům, uvařte si čaj z ostropestřce mariánského, pampelišky, měsíčku či smetanky lékařské.

ŠKODÍ ALKOHOL I CIGARETY

Při slově játra si většina lidí představí lahev tvrdého alkoholu a nemoc zvanou cirhóza, což je chronický proces, při kterém dochází k nekróze jater a následně ke zvýšené tvorbě vaziva a k uzlovité přestavbě jaterních buněk.

Není to ale pouze alkohol, který tuto nemoc způsobuje. Za její vznik může také virová hepatitida typu B a C; v České republice jde o třetinu všech lidí nemocných cirhózou jater. A ke vzniku cirhózy mohou vést také různé metabolické poruchy, biliární cirhóza, užívání léků nebo nikotinismus.

játra

Víte, jaké jsou známky onemocnění jater?

foto:

5 příznaků, že se s vašimi játry něco děje:

  1. únava a malátnost
  2. střídavé pocity horka a zimy
  3. noční nespavost (buzení zejména mezi půlnocí a třetí hodinou ranní)
  4. bolesti břicha a nadýmání
  5. tmavá moč a světlá stolice

Tabák, který znečišťuje organismus jako takový, samozřejmě neprospívá ani játrům. Ta jsou zatěžována odbouráváním velkého množství toxických zplodin, které cigarety obsahují, zvláště nikotinu. A s kouřením marihuany se to má obdobně. Konopí obsahuje až o 50 procent více rakovinotvorných látek než cigarety.

„Pravidelným uživatelům marihuany hrozí téměř na sto procent onemocnění rakovinou plic nebo jater. Pokud navíc kombinují kouření čistého konopí s cigaretami, vzniká smrticí časovaná bomba a poškození organismu jsou daleko vážnější,“ vysvětluje známý britský lékař Mark Britton.

KRÁTKODOBÁ ODSTÁVKA NEPOMŮŽE

Pokud si myslíte, že vaše novoroční předsevzetí „měsíc se žádného alkoholu ani nedotknu“ vašim játrům nějak zásadně prospěje, jste na omylu. Měsíční detox játrům přetíženým alkoholem podle odborníků nepomůže, a už vůbec je neuzdraví.

„Mnohem lepší než dvou či třítýdenní abstinence je pozvolné vynechávání alkoholu v týdnu, vždy alespoň dva dny. Sníží se tak celková spotřeba alkoholu a játra se začnou průběžně pomalu regenerovat,“ říká poradce pro alkohol britské Královské akademie lékařů Ian Gilmore.