VIDEO: Sůl nad zlato?

Zdraví 14. února 2017

Sůl je pro lidské tělo nepostradatelná, ale na druhou stranu jí v potravě přijímáme tolik, že nás spíše než její nedostatek musí zajímat to, jak množství soli v jídelníčku omezit. Jakým rizikům se vysokým příjmem soli vystavujeme a jak spotřebu soli snížit? To vám v dalším díle videoseriálu Vím, co jím řeknou odborníci na výživu Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Češi jsou přesolení

Ve spotřebě soli patří Česká republika mezi evropské rekordmany. Průměrná spotřeba soli se u nás pohybuje okolo 12 gramů za den, což je více než dvojnásobek doporučené denní dávky.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je pro dospělé doporučeno denně jen 3 až 5 gramů soli – to je jedna kávová lžička.

Sůl je důležitý prvek

Sůl je důležitou součástí stravy, obsahuje sodík a chlor, které jsou pro organizmus potřebné. „Sodík zabraňuje ztrátám vody z těla a udržuje nervosvalovou dráždivost. Chlor je zase součástí žaludeční šťávy a udržuje rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím v těle,“ vysvětluje Karolína Hlavatá.

Sůl je často i významným zdrojem jódu, kterého bývá v běžné stravě jinak nedostatek. Právě nedostatek jódu způsobuje například zhoršení funkce štítné žlázy. To ovšem neznamená, že bychom měli solit bez omezení.

Hrozí infarkt, řídnutí kostí a přibývání na váze

Nadměrné množství soli ve stravě způsobuje zadržování vody v těle. Na pozoru by se měli mít především ti, kteří mají vysoký krevní tlak a celkově zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění.

„Vysoký příjem soli vede ke zvyšování krevního tlaku, může také přispívat ke vzniku osteoporózy, a to proto, že vede k vylučování vápníku z kostí,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá. A dodává, že nadměrnému solení by se měli vyhnout i ti, kteří chtějí hubnout, protože sůl výrazně zvyšuje chuť k jídlu.

Sůl a sodík, není to totéž

Na většině obalů potravin můžete zjistit, kolik obsahují kterých živin, a tedy i soli. Výrobci zpravidla uvádějí množství sodíku v gramech. Kolik je to ale soli?

„Údaj o sodíku vynásobte 2,5krát a zjistíte, kolik gramů soli výrobek obsahuje,“ radí Petr Havlíček, jak na to. Správné množství soli vám pomůže ohlídat logo Vím, co jím, které hledejte na obalech potravin.