Díky terapii světlem budete mít (nejen) lepší náladu, Zkuste ji!

Zdraví 9. dubna 2014

Jestli si vzpomínáte, loni bylo od ledna do dubna slunce na jasné obloze asi jenom osmdesát hodin. Temnota a mlžina se rozlévaly po kraji od rána do večera. Co můžete dělat, když z vás nedostatek světla dělá smutné mátohy?

A že smutné mátohy dlouhá tma vyvolává, o tom není sporu. „Většina lidí se přirozeně cítí lépe, když je venku hezky, mají více energie a chuti do života,“ říká prostějovský psycholog Adam Suchý. Není zběsilým zastáncem každé bláznivé novinky, ale sám se rozhodl ve své ordinaci léčbu světlem zavést.

„Víte, dneska můžete za pomoci odborníků a médií udělat závažný problém téměř z čehokoli, takže jsem opatrný,“ říká. „Ale setkal jsem se s lidmi, kteří mají s touto formou terapie dobré zkušenosti, jako je třeba profesor Praško z Fakultní nemocnice Olomouc. Přemýšlel jsem proto o tomhle rozšíření terapeutických služeb delší dobu, sám jsem taky »letní« typ, mám rád slunce a světlo.

Možnost alespoň simulovat letní svit, když už ho nemůžeme zrovna získat jinak, jsem uvítal i sám pro sebe. A kromě toho jsem byl zvědavý, jestli skutečně dokážeme uměle vyvolat obdobně libé pocity, které zažíváme při odpočinku na sluníčku.“

ŽIVOT BEZ SVĚTLA NETĚŠÍ

Libé pocity ze sluníčka známe všichni: člověk se jako kočka rád vyhřívá v zářivých paprscích. Dermatologové nás sice děsí tím, že každý z nich v sobě skrývá nebezpečí nádorů kůže, ale některé z nás by mohla utrápit deprese dřív, než k rakovině dojde. Není to fantasmagorie, severské státy s kratší dobou slunečního svitu během dne pravidelně uvádějí vyšší počet sebevražd a také časté pití tvrdého alkoholu.

světlo

Skutečnému světlu se máloco vyrovná.

foto:

Jak probíhá terapie?

  • Jednoduše: stačí jen zapnout fototerapeutickou lampu. Nejúčinnější je aplikace v ranních či dopoledních hodinách, po dobu 30 minut při malé vzdálenosti od obličeje. Světlo musí dopadat na sítnici, ale není nutné se dívat přímo do lampy. Sluneční brýle či jiné odstínění efekt ruší. Můžete si u toho číst i psát, nebo v ordinaci provádět psychoterapii. Léčebná dávka je obvykle v délce trvání dvou týdnů, jako prevence stačí třikrát za týden.

„Příznaky nedostatku světla mohou mít různou intenzitu,“ říká psycholog. „Můžeme být jen více unavení, podráždění nebo skleslí, máme větší chuť na sladké a na jídlo obecně. Pociťujeme méně energie a chuti do činností, které nás obvykle uspokojovaly nebo bavily, život nás jednoduše méně těší. Někteří lidé se nesoustředí, jsou nevýkonní, připadají si pomalejší a utlumenější, mají větší potřebu spánku, nebo naopak spí špatně.

U lidí, kteří už trpí nějakou psychickou poruchou, může dojít ke zhoršení stavu. Někteří odborníci, třeba zmiňovaný profesor Praško, uvádějí, že asi u dvou procent původně zdravých lidí se v zimních měsících rozvine sezonní deprese. Až dvacet procent lidí, tedy každý pátý, může pociťovat mírnější symptomy této poruchy. Lidí citlivých na nedostatek slunečního světla je pravděpodobně ale ještě více.“

ORCHESTR BEZ DIRIGENTA

Vědci zatím odhalili asi sto tělesných funkcí, které světlo ovlivňuje a které probíhají v denním rytmu. Pro naše fungování je nutné, aby se střídaly noc a den, což poznáme právě podle světla. Bez vlivu slunce se naše tělo podobá orchestru bez dirigenta. Znají to nevidomí lidé, jejichž šišinka, tedy světelný dirigent, nedostává informace.

Výsledkem je špatné vylučování „spánkového“ hormonu melatoninu, které způsobuje nepravidelné biologické rytmy, metabolické poruchy a hormonální nerovnováhu.

Nejste nevidomí, ale tyhle potíže jsou vám povědomé? Nestačí bohužel koupit výkonnější žárovku. Zdaleka se totiž nevyrovná intenzitě světla ani za pošmourného dne. K tomu, abyste dostali do svých očí správnou dávku světla, potřebujete kvalitní certifikované zařízení. Můžete si ho koupit domů nebo chodit právě na světelné terapie - posadit se před kvalitní světelný zdroj a třeba si u toho číst. Po týdnu až dvou se až u 80 procent lidí dostaví zlepšení.

světlo

Jiné svícení: plnospektrální simulátor slunce Aurora (5720 Kč) ...

světlo

....a stolní lampa Tulip (1370 Kč).

VŠECHNY BARVY DUHY

Existuje ještě další aspekt světla. Jde o to, že v přirozeném slunečním záření jsou obsaženy všechny barvy spektra - vidíte je třeba na kapičce rosy jako duhu. Ale obvyklé žárovky nebo zářivky, které máme doma a v práci, ve svém světle všechny barvy nemají. Na první pohled to nepoznáte, ale představte si například, jak rozdílně vypadá sluneční svit za letního poledne a podvečera.

Obyčejné žárovky poskytují světlo s převahou žluté a červené barvy. O těch víme, že mají příliš nabuzující vliv, zvyšují krevní tlak a agresivitu, urychlují stárnutí buněk a dráždí oči. Blikající zářivky oči ničí ještě víc.

„Průkopníkem světelného výzkumu byl Američan John Ott,“ říká Peter Sale z firmy NASLI, který se správným osvětlením zabývá. „Zkusil třeba svítit celý den na ryby zářivkami a ony úplně přestaly produkovat vajíčka. Když svícení omezil na osm hodin denně, zase se jim plodící schopnost vrátila. Podobné výsledky měl taky u činčil nebo norků a vyvozoval z toho, že jednou z příčin rostoucí lidské neplodnosti může být právě i přemíra špatného světla ve špatnou dobu.“

Sám John Ott si pochvaloval výrazné vylepšení svých zdravotních potíží, když pobýval na dovolené na Floridě a když se mu tam rozbily sluneční brýle. „Chodil bez nich a během několika dní se cítil mnohem lépe. Podle jeho názoru to bylo tím, že brýle zachycovaly některou část spektra, a proto tento jev začal zkoumat. Ve dvou školních učebnách pověsil plnospektrální světla a ve dvou nechal obyčejné zářivky. Po měsíci se ukázalo, že studenti ve třídách s běžnými zářivkami byli častěji hyperaktivní, unavení a nepozorní. Naopak u těch druhých se zlepšilo jak chování, tak prospěch.“

John Ott si doma místo skla dal do oken plast, který propouští celé spektrum, a do lamp žárovky s denní modrou. Denně se navíc pohyboval několik hodin venku. Je zcela jisté, že tohle by určitě prospělo nám všem.