VIDEO: Není tuk jako tuk, některé jsou dokonce zdravé

Zdraví 2. března 2017

Tuky jsou významnou součástí výživy a plní mnoho důležitých funkcí. Jsou zdrojem energie, jsou nezbytné pro příjem některých vitaminů, mají stěžejní úlohu při tvorbě buněčných membrán a jsou přítomné v nervové tkáni a mozku. Jaké tuky si vybírat, a kterým se naopak vyhnout? To se dozvíte v dalším díle videoseriálu Vím, co jím od odborníků na výživu Petra Havlíčka a Karolíny Hlavaté.

„Základní stavební složkou tuků jsou mastné kyseliny. Ty dělíme na nasycené a nenasycené,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Z hlediska příjmu množství energie není mezi nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami prakticky žádný rozdíl.

Velké rozdíly jsou však mezi jejich účinky v lidském organismu. Přemíra nasycených mastných kyselin je původcem řady onemocnění, především nemocí srdce a cév, diabetu 2. typu a některých druhů rakoviny. Pozor si dejte na častou konzumaci živočišných tuků, především červeného masa a tučných mléčných výrobků včetně másla. Potraviny s vyváženým poměrem mastných kyselin vám pomůže vybrat logo Vím, co jím.

Podle původu se tuky dělí na rostlinné a živočišné

„Všeobecně se předpokládá, že tuky rostlinné jsou ty zdraví prospěšné a tuky živočišné nám víceméně škodí. Ale není to tak černobílé. Některé rostlinné tuky nám příliš nepomohou, a naopak některé živočišné tuky naše zdraví ovlivňují výrazně pozitivně,“ komentuje jeden z mýtů o tucích Petr Havlíček.

„Živočišných tuků přijímáme velké množství v mase, mléce a masných a mléčných výrobcích, proto bychom jako pomazánku na pečivo měli raději používat tuky rostlinné, které jsou dobrým zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin,” doporučuje profesorka Jana Dostálová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Nesmíme ale zapomenout, že i tuků s příznivým složením bychom neměli konzumovat velké množství – pro průměrného dospělého člověka je to přibližně 70 gramů za den. Vybírejte proto kvalitní rostlinné oleje, nejlépe olivový a řepkový nebo kvalitní margaríny z nich vyrobené. Kvalitní tuk mají také ryby, ořechy, semena a avokádo.

Správný poměr je základ

Mezi nejznámější zástupce „zdravějších“ nenasycených mastných kyselin patří omega-3 a omega-6. „Tyto nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na naše zdraví. Nicméně, musí být v určitém poměru. Nadbytek omega-6 nenasycených mastných kyselin může zdravotní stav zhoršovat,“ upozorňuje Petr Havlíček. O zdrojích těchto látek se dozvíte více ve videu.