5 rad, jak o Velikonocích nepřibrat

Zdraví 18. 4. 2014

Velikonoce jsou svátky, kdy si míru v jídle ani pití nebereme. S přibranými kily však potom dlouho bojujeme. Výživový kouč Martin Škába z portálu www.skaba.cz radí, jak si Velikonoce užít, a přitom nepřibrat.

1. Nastartujte se předem

Citronovou vodou, speciálními cviky a zeleninovými šťávami

Na svátky je dobré se předem nachystat malou očistou těla. Před očekávaným náporem jídla potřebují vyčistit hlavně naše střeva. „Nejvíce pomůže, když si každé ráno dáte sklenici teplejší vody s několika kapkami citronové šťávy a 2 lžícemi rozemletého lněného semínka a pak si uděláte několik dřepů a krouticích pohybů,“ doporučuje Martin Škába. Druhá čisticí fáze by pak měla spočívat v doplnění všech potřebných látek, které vašemu tělu mohou chybět.

„Nejlepší je do jídelníčku zahrnout zeleninové šťávy. Stačí každý den vypít čtyři deci a hned se budete cítit lépe,“ radí Martin Škába. Šťávy doporučuje z kvašené, případně vícedruhové zeleniny. Ty koupíte v obchodech se zdravou výživou, anebo (pokud máte odšťavňovač) si je můžete vyrobit doma. „Úžasná je tato kombinace: kousek brokolice, červené řepy, celeru, mrkve, papriky, okurky, stroužek česneku a kousíček bílé a červené cibule, přidat trochu zázvoru,“ vyjmenovává odborník.

Praktickou ukázku ranních cviků najdete tady: