Nastupte do boje s inkontinencí. S botoxem po boku!

Zdraví 7. července 2014

V Česku trpí tímto delikátním problémem přibližně 400 tisíc žen. Týká-li se samovolný únik moči také vás, nestyďte se vyhledat odborníka a zeptat se ho na možnosti léčby. Kromě klasického posilování pánevního dna, hormonální terapie či operace vám možná doporučí i botoxové injekce.

Inkontinence je choulostivý a intimní problém, který dokáže ztrpčit společenský, pracovní i soukromý život. Ženy, které samovolným únikem moči trpí, se ale mnohdy o svých potížích stydí mluvit. To je ovšem špatně.

Objednat se k odborníkovi na konzultaci je první, co byste měly udělat. Inkontinence je řešitelný problém, ale pouze specialista vám poradí, jak s ním bojovat. „Pokud máte potíže s únikem moči, nebojte se svěřit svému lékaři,“ nabádá Lukáš Horčička, vedoucí lékař Urogynekologické ambulance GONA. Pomocí vyšetření lékař zjistí, o jaký druh inkontinence se jedná, a poté může nasadit odpovídající léčbu.

Ve většině případů stačí upravit životní styl a provádět speciální cviky na posílení pánevního dna, tzv. Kegelova cvičení. Ženám po menopauze se často doporučuje hormonální terapie. U syndromu hyperaktivního měchýře je nutná medikamentózní léčba.

Urgentní a stresová inkontinence je léčena chirurgicky, voperováním TVT pásky, jež je podporou pro ochablou močovou trubici. Další možností je aplikace botulotoxinu do stěny močového měchýře.

pár

K prevenci a léčbě je možné užívat i doplňky stravy, které jsou volně k dostání v lékárně.

foto:

DVACETIMINUTOVKA NA SÁLE, A JE TO!

Svědomitě, dlouhodobě a pravidelně jste cvičily, upravily jídelníček, omezily kouření, vyzkoušely léky, ale nic z toho nezabralo? V tom případě se nabízí další možnost, v posledních letech čím dál oblíbenější, a sice botoxové injekce.

4 nejčastější typy inkontinence

  • Urgentní Je únik moči spojený s naléhavým nucením k močení. Často bývá způsobený nekontrolovanými stahy svaloviny močového měchýře, která se podílí na jeho vyprazdňování.
  • Neurogenní Je příznakem neurologického onemocnění. V důsledku ztráty volní kontroly nad centrem pro močení v míše se močový měchýř vyprazdňuje bez nutkání a reflexně jako u kojence.
  • Stresová inkontinence Je způsobena zvýšením tlaku v dutině břišní. Moč uniká bez pocitu nucení na močení, při zvedání těžkých břemen, cvičení, kašli, smíchu apod. Stresová inkontinence je dána oslabením mechanismu močového svěrače nebo svalstva pánevního dna, např. v důsledku těhotenství, porodu nebo menopauzy.
  • Paradoxní inkontinence Jde o únik moči po kapkách z přeplněného močového měchýře po zástavě močení.

Botulotoxin se aplikuje v lokální či celkové anestezii do dvaceti až čtyřiceti míst svalové vrstvy stěny močového měchýře, kde pak blokuje přenos nervového vzruchu a tím i aktivaci hladké svaloviny. Zákrok se provádí ambulantně a trvá okolo dvaceti minut.

PŮL ROKU NASUCHU

Začínáte zvažovat možnost, že byste k léčbě inkontinence vyzkoušela botoxové injekce, ale nejste si jistá jejich účinností? Žádné strachy. Podobně jako jiné léčebné metody i botoxové injekce prošly výzkumem. Klinická studie čítající téměř 700 pacientů, kteří byli rozděleni do dvou skupin, prokázala statisticky významné snížení týdenní frekvence epizod inkontinence ve skupině užívající botox oproti té, jíž bylo podáváno placebo.

Co se týká samotné doby působení botulotoxinu, liší se podle toho, jakou rychlostí váš organismus látku odbourává a jak rychle obnovuje struktury a funkce nervového systému.

Průměrně však účinkuje šest až osm měsíců. Poté, co její působení vymizí, je možné zákrok opakovat. Cena zákroku se pohybuje od cca 5000 Kč v závislosti na množství použité dávky.