Jak správně nakoupit ovoce a zeleninu

Zdraví 13. února 2018

Dnes už není problém sehnat hezky vypadající plody. Avšak aby se nám nejen líbily, ale byly i chutné a skutečné zralé, to už problém být může.

První rada obvykle bývá, abyste ovoce a zeleninu kupovala pokud možno na trhu přímo od pěstitelů. Cena bude sice o něco vyšší, ale získáte kvalitnější a chutnější produkty. Jenže vzpomínáte si na nedávnou kauzu „okurek z Pyrenejí“?

Hygienici a úřady po zdroji nákazy, která způsobuje krvácivý průjem, tehdy usilovně pátrali. Nejdříve podezírali bio okurky ze Španělska, pozdější testy ale tuto hypotézu vyvrátily. Bio okurky už to ale měly zpečetěné, protože v myslích zákazníků se, byť nevinně, ocitly na černé listině. A lidé vyrazili „pro jistotu“ pro všechno ovoce a zeleninu do supermarketů.

V supermarketech však zhusta prodávají zeleninu a ovoce, které dozrává (ale spíše by se dalo říct, že teprve chytá barvu) v kamionu cestou z jižních krajů. A skoro všechna zelenina je tam nedozrálá, případně zralá až moc. A navíc dost bez chuti.

Takže zpátky na trh! Pojďte si ho s námi projít a jako zkušená hospodyňka vybrat ty opravdu nejchutnější plody:

Berte od drobných pěstitelů

Nenakupujte u obchodníků, kteří nabízejí všechno – od petržele a brambor přes jahody a hroznové víno až po kiwi nebo mango. Dá se předpokládat, že to prodavač, i když je to třeba urostlý mladý fešák, všechno nevypěstoval doma, ale koupil někde ve velkoskladu.

Je-li u vás větší tržiště, porozhlédněte se, kde kdo prodává. Lukrativní místa hned u vchodu většinou obsazují právě kšeftmani. Ve vzdálenějších místech pak najdete drobné pěstitele z přilehlých vesnic. K nim se jděte podívat.

Jděte po vůni

Plně zralé ovoce (a stejně tak zelenina) voní. Barva může klamat. Například když utrhnete načervenalé jahody, po čase ještě mírně dozrají a chytí červenější barvu, ale nikdy už nenaberou chuť a vůni.

Vůně je často jediný způsob, jak si ověřit kvalitu. Málokteří prodejci mají produkty připravené i k ochutnávce, abyste u nich nekupovali „zajíce v pytli“. Zkuste ovoce nebo zeleninu přetřít prsty, případně nehtem uvolnit ze stopky trochu šťávy, abyste poznali jeho charakteristické aroma.

Buďte sezonní

Chcete-li koupit kvalitní ovoce a zeleninu, orientujte se na sezonní produkty. Pokud neodoláte paprice v prosinci nebo jahodám v lednu, počítejte s tím, že budou nevýrazné chuti.

Problém nastává i s první úrodou daného druhu v roce. Třeba takové třešně, švestky nebo meruňky. Někteří zahrádkáři chtějí začít rychle prodávat, a tak natrhají i nezralé plody.

Berte i nať

Kupujte zeleninu s natí, samozřejmě nesmí být zvadlá. Správný trhovec má na pultu vyloženou zeleninu se zelenou okrasou a až na vaše požádání nať odřeže, aby se vám nákup vešel do tašky.

Nejhezčí není nejlepší

Pamatujte si, že ne vždy jsou ty největší a nejhezčí kusy i chuťově nejlepší. S dostatečným množstvím umělého hnojiva se dá totiž přímo kouzlit...

I vzhled často klame. Například na oživení ovoce a zeleniny je možné koupit sprej, díky němuž získají plody lesklý, skoro až nepřirozený „mokrý“ vzhled. Původně se sprej používal na květiny, ale kdo zabrání nepoctivému prodavači, aby tak trochu vylepšil svá jablka nebo papriku?

Ranní ptáče lépe nakoupí

Kvalitní zeleninu koupíte na trhu většinou v sobotu ráno. Většina trhovců je totiž „stará škola“. Budíček s prvním kuropěním, natrhat zeleninu, ovoce, případně naložit do auta lísky připravené předchozí den, a hurá do města na trh!

Kolem sedmé osmé už mají nejlepší kousky vyložené na pultu. A jak se blíží poledne, všechno pěkné mizí a na výběr zůstávají už jen ty horší kousky. Takže chcete-li si na ovoci a zelenině pochutnat, natáhněte si raději budík.

Kupujte jen to, co chcete

Nedejte se obalamutit výmluvným prodavačem. Obvykle má dlouhou praxi v prodejní technice. A tak se vám může lehce stát, že nakoupíte i to, co jste nechtěli, nebo u toho prodejce, jehož zboží se vám moc nelíbilo. Nebojte se proto říct: „Děkuji, ještě se tu porozhlédnu.“

Jak se bránit bakteriím?

  • Před konzumací plod pečlivě omyjte pod studenou tekoucí vodou, z okurek odstraňte slupku a obecně vše buď oloupejte, či řádně tepelně upravte.
  • Při přípravě zeleninového salátu použijte jiné kuchyňské nádobí a nástroje než na hotová jídla.
  • Pravidelně si myjte ruce, protože hrozí i přenos bakterie mezi lidmi.

Jak poznám, že jsou plody zralé?

Vodní meloun: Stiskněte stopku melounu, měla by vydávat bohatou ovocnou vůni. Pokud ho vezmete do ruky a zdá se vám, že je vzhledem ke své velikosti přiměřeně těžký, je meloun zřejmě zralý. Další známkou zralosti je žlutá (nikoli bílá nebo dokonce světlezelená) skvrna na slupce.

Citrusy: Plod potěžkejte, čím je těžší, tím je šťavnatější. Vybírejte plody s tenkou, hladkou a pružnou kůrou. Hrbolatá slupka bývá tlustá.

Ananas: Jeho zralost poznáte tak, že snadno vytrhnete (zelené!) listy ze středu růžice. Plod také při plné zralosti intenzivně voní.

Banány: Zralé jsou samozřejmě žluté, zelenožluté vám při pokojové teplotě „dojdou“. Můžete také životnost zralých banánů prodloužit uložením do chladničky. Slupka sice ztmavne, ale vnitřek zůstane čerstvý. Do lednice ale nedávejte nazelenalé plody, chlad by přerušil proces zrání.

Lilek: Čerstvý lilek má lesklou a pevnou slupku bez skvrn, a když ho jemně palcem zmáčknete, trochu pruží. Hledejte lehčí plod se zelenou stopkou. Po rozkrojení by měl mít málo semen.

Brambory: Přivoňte k nim. Pokud ucítíte čerstvou zeminu, kupte je. Měly by být čerstvé a nezkažené. Raději nekupujte hlízy v igelitovém pytlíku. Z volných brambor si vybírejte ty pevné a hladké. Barva by neměla být nikdy do zelena.

Brokolice: Volte tmavě zelenou s uzavřenými pupeny a pevným stonkem bez skvrn.

Rajčata: Plody mají být jasně červené a slupka by měla odolat mírnému tlaku. Nejlepší jsou voňavá keříková rajčata. Díky tomu, že se sklízejí v době, kdy jednotlivé plody drží pevně na keříku, mají tu správnou tuhost. Navíc větvička, na které jsou rajčata přichycená, prodlužuje jejich čerstvost.