Zbořme mýty o biopotravinách: Není všechno zlato, co se třpytí!

Zdraví 11. května 2017

V současné době je oblíbeným trendem kupovat biopotraviny, které jsou produktem ekologického zemědělství. Jsou však pro lidský organizmus všechny biovýrobky zdravé? Důležité je vždy sledovat potravinové složení na obalu. „To, zda je potravina bio, nebo ne, o našem zdraví nerozhoduje. Skutečný vliv na naše zdraví má množství a zastoupení tuků, množství přidaného cukru a soli v našem jídelníčku. Při nákupu potravin proto sledujte výživové hodnoty na obalech,“ říká dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odborná garantka iniciativy Vím, co jím a piju.

Co jsou BIOpotraviny

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, které se chová šetrným způsobem ke zvířatům, půdě, rostlinám i přírodě. Biopotraviny byly vypěstovány bez použití pesticidů, umělých hnojiv a geneticky modifikovaných organismů (GMO).

Při chovu zvířat je nezbytný pravidelný přístup na pastvu, krmení organickými potravinami a omezení používání antibiotik či růstových hormonů. Při jejich zpracování nejsou použita umělá barviva, aromatické a konzervační látky, dochucovadla a další cizorodé přídavné látky.

Proč jsou biopotraviny dražší?

Ekologická bioprodukce je finančně nákladná. Vypěstovat plodiny bez využití chemických hnojiv a pesticidů je časově náročnější a tím pádem také nákladnější. Vyšší jsou i další produkční náklady, rostliny a zvířata rostou déle, vyšší podíl ruční práce, vyšší náklady spojené s certifikací bio. V ceně bioproduktů je tak zohledněna ochrana přírody.

Jsou biopotraviny zdravější než konvenční potraviny?

Výživový specialista Petr Havlíček ukazuje na příkladu, že to tak vždy být nemusí. Důležité je číst etikety: „Podíváme-li se třeba na kečup bio a nebio, je paradoxem to, že ten nebio nám vyšel surovinově o něco lépe. Má větší podíl rajčat a dokonce nemá přidávaná zahušťovadla. Nicméně rozdíl v ceně je dvacet korun na půlkilovém balení.“

„Biosušenky, stejně jako bioslanina, mají stejnou výživovou hodnotu jako konvenční sušenky a slanina, a tak by se k nim také mělo přistupovat. Pro naše zdraví není vhodné těchto potravin konzumovat příliš – bez ohledu na to, zda jsou bio, nebo ne. I na biosušenkách proto vždy sledujte tabulku nutričních hodnot – především množství tuku a přidaného cukru,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá.

Čím se při nákupu potravin řídit, chceme-li vybrat výživově hodnotnou potravinu?

Rozpoznat výživově hodnotnou potravinu může být ve velkém množství zboží někdy opravdovým oříškem. Řeč etiket na obalech celou situaci běžnému spotřebiteli nikterak neusnadňuje, proto sledujte logo „Vím, co jím“. To pomůže s výběrem nutričně hodnotných potravin.

Garantuje, že výrobek prošel přísnou laboratorní analýzou a obsahuje minimální množství rizikových živin, jako je: přidaný cukr, sůl, nasycené tuky a podobně.