Nejčastější mýty o zubní hygieně

Zdraví 9. července 2014

Zubní hygiena je velice důležitá pro zdraví našeho chrupu. Pravidelným čištěním odstraňujeme ze zubů povlak, a snižujeme tak riziko vzniku zubního kazu. Je však dobré čistit si zuby po každém jídle?

„Zubní zdraví úzce souvisí se zdravím celkovým. Existuje totiž souvislost mezi počtem bezzubých lidí a počtem lidí, kteří mají další zdravotní problémy,“ říká výživový poradce Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Kolem péče o zdravý chrup panuje řada mýtů. Jak ukázal spotřebitelský průzkum iniciativy „Vím, co jím a piju“, dvě třetiny Čechů považují za správné vyčistit si zuby po každém jídle. Příliš časté čistění může být však na škodu. Například ovoce (zejména citrusy) a sladké džusy s vysokým obsahem kyselin leptají sklovinu zubu, tudíž následné použití zubního kartáčku našemu chrupu více škodí, než pomáhá.

„Po konzumaci kyselého se sklovina stává citlivější a náchylnější k mechanickému poškození. Po vypití pomerančového džusu tedy vypijte sklenici vody, čímž naředíte kyselé prostředí,“ říká stomatoložka Julia Morozová, Ph.D.

„K obědu si raději dejte sklenici vody. Nejen že je šetrnější k zubní sklovině, ale neobsahuje žádné cukry a pomáhá vám hlídat si správnou váhu,“ radí ing. Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Jablko jako zubní kartáček

Konzumace jablka místo čištění zubů je jedním z dalších mýtů spojených se zubní hygienou. Jablko kartáček rozhodně nenahradí a neplatí ani obecně rozšířený omyl, že po snědení jablka si již není zapotřebí chrup čistit. V tomto případě není na škodu jít si vyčistit zuby ještě jednou.

Nealko „light“ perlivé limonády méně škodí

Není tajemstvím, že pití většího množství sladkých limonád může přispět ke kazům. Méně známé je, že kyselina v perlivých nealkoholických nápojích pravděpodobně poškozuje zuby více než samotný cukr. Cukr tedy překvapivě není tím nejhorším pro zuby, co nealko perlivé nápoje obsahují. Tyto nápoje - ať̌ s cukrem, nebo bez - okrádají zubní sklovinu o minerály, protože mají vysoký obsah kyselin.

Jde o agresivní složky, jako je například kyselina jablečná, fosforečná, citrónová a vinná - záleží na příchuti. Všechny kyseliny mají na sklovinu vetší či menší vliv. Z jednoho výzkumu je například jasné, že perlivé nápoje s citrusovou příchutí rozpouštějí zubní sklovinu dvakrát až pětkrát víc než kolové nápoje.

Pokud si nedokážete limonády odpustit, je vhodnější pít je během jídla než samotné přes den.

light

"Light" škodí zubům stejně jako klasická limonáda.

foto: