Hubněte za pomoci hormonů

Zdraví 8. července 2014

V ženském organismu hrají hormony klíčovou roli. Mají vliv jak na naši psychiku, tak na spalování a usazování tělesného tuku. Pokud budete naslouchat svému tělu a řídit se následujícími radami, dosáhnete vysněné postavy snadněji, než byste čekaly.

RŮSTOVÝ HORMON

Je pro tělo něco jako pramen mládí a hraje významnou roli při odbourávání tuků během spánku. Má vliv na tukové buňky a dokáže je „přemluvit“, aby uvolnily tuk pro energii potřebnou k „opravám“ a regeneraci organismu, ke kterým dochází právě ve spánku.

Jeho tvorbu navíc podpoříte správným stravováním. „Pokud si k večeři nedáte guláš se šesti, ale zvolíte lehčí jídlo, vytvoří se tohoto hormonu víc,“ radí dietoložka Lenka Kaprhálová.

hormon

Lehká večeře vám zaručí, že se růstový hormon "probudí".

foto:

STRESOVÝ HORMON

Tento hormon dokáže v těle nadělat pěknou paseku. Pokud máte nervy na pochodu, nestíháte a jste ve stresu, dochází k uvolňování kortizolu, hlavního stresového hormonu.

„Stresové hormony ovlivňují zásoby glukózy v krvi, ve svalech a játrech. Čím více stresu, tím větší spotřeba cukru, který organismus žádá zpět,“ vysvětluje Lenka Kaprhálová. A když tělo chce cukr, většina z nás jej doplní čokoládovou tyčinkou, sušenkami či sladkými nápoji, které obsahují spoustu kalorií, což se neblaze podepíše na naší váze. Jak se tedy vůči stresu bránit?

„Vhodná je jóga nebo jiné techniky dýchání, které vás naučí se stresem pracovat, a redukovat tak produkci stresového hormonu. Tělo se zklidní a chutě přejdou.“ Kromě meditace je ale důležité věnovat se i činnostem, které nám přinášejí radost a rozptýlení a které myšlenky na nezdravé jídlo odeženou pryč.

INZULIN

Je králem hubnoucích hormonů. Hraje v těle zásadní roli při regeneraci po cvičení, ukládání tuků i budování svalů a má na starost udržení optimální hladiny tělesného cukru. Nadměrný příjem sacharidů vede k vysoké produkci inzulinu, a to má velice negativní vliv na hubnutí.

„Tělo využívá inzulin k úklidu sacharidů, čímž je blokována schopnost využívat tukové buňky jako zdroje energie,“ upřesňuje výživová poradkyně a dodává: „To má za následek méně vyplaveného tuku do svalů a zastavení hubnutí.“

hormon

Na sladké pozor!

foto:

HORMON T3

Na metabolismus má velký vliv činnost štítné žlázy, která produkuje tři hormony – T3, T4 a kalcitonin. Hormony T3 a T4 kontrolují metabolickou aktivitu buněk, regulují jejich energetickou spotřebu a přímo ovlivňují hubnutí, energii i plodnost.

„Při snížené funkci štítné žlázy je tvorba těchto hormonů menší, což může mít za následek kila navíc. Důležité proto je, včas odhalit onemocnění a činnost hormonů kompenzovat léky,“ vysvětluje dietoložka. Kromě problémů s hubnutím má hypofunkce štítné žlázy souvislost také se slabostí, zimomřivostí, chudokrevností, svalovými a kloubními bolestmi či suchou kůží.