Je libo koktejl z placenty?

Zdraví 31. března 2020

Představte si, že byste po porodu pozřela vlastní placentu. Dělá se vám špatně? Ať se vám to líbí, nebo ne, konzumace placenty je trendem poslední doby.

Placentofágie neboli pojídání vlastní placenty po porodu je mezi zvířaty zcela běžná věc. A v posledních letech nejen mezi nimi. Před osmi lety vzbudil americký herec Tom Cruise pozdvižení tím, že v rámci rituálu scientologické církve, jejímž je členem, si „pochutnal“ na mateřském lůžku.

To talentovaná americká herečka January Jones si placentu dopřála z mnohem prostšího důvodu - prý je výživná a zdraví prospěšná. A v tom má naprostou pravdu. Kromě vysokého zastoupení bílkovin, železa, vitaminu B6 a vitaminu E obsahuje kmenové buňky a látky podporující růst, které hrají klíčovou roli při hojení rány v místě oddělení placenty od děložní stěny.

Na základě řady studií bylo prokázáno, že ženy, které užívaly svou placentu po porodu, krvácely výrazně kratší dobu, přibližně 5 až 10 dní (ostatní ženy krvácejí cirka 3 až 6 týdnů), měly menší sklon k depresím i poporodním emocionálním výkyvům.

JE LIBO KOKTEJL, KAPSLE NEBO KRÉM?

Zatímco na Západě se pojídání placenty stává ožehavým tématem a lidé na něj reagují nejčastěji zdvižením obočí, v čínské medicíně má několikasetletou tradici. Již od 16. století z ní tamější obyvatelé vyrábějí léčivé tinktury a krémy, homeopatické léky a kapsle, které vznikají jak z placenty vařené v páře s citronem, zázvorem a zeleným chilli, tak z placenty syrové, která se krájí na tenké plátky a pak se 14 až 16 hodin suší. Následně se rozdrtí a vloží do kapslí, které se skladují nanejvýš rok v ledničce.

Co je placenta?

  • Placenta je dočasný orgán, vznikající v děloze během těhotenství a poskytující miminku ochranu a výživu. Hraje klíčovou roli ve vývoji dítěte a přejímá funkci orgánů, které ještě nejsou vyvinuté. Produkuje mnoho pro těhotenství důležitých hormonů a imunitních látek. V průměru má přibližně 20 cm a váží okolo 0,5 kg. Z těla je vypuzena krátce po porodu miminka.

Nejširší spektrum možností, jak placentu využít, nabízí samozřejmě kosmetický a farmaceutický průmysl. Kvůli mimořádně vysokému podílu proteinů se přidává do produktů, které podporují růst nových vlasů a regenerují vlasovou pokožku.

A najdeme ji i v pleťových krémech, které mají díky nim omlazující a vyhlazující účinky. Coby homeopatický prostředek pomáhá placenta v boji s různými infekcemi a při hojení drobných ran a oděrek. Pozitivně působí také na psychiku - zmirňuje únavu a vyčerpání.

NEUTRÁLNÍ ČESKO

Ve Spojeném království, Kanadě nebo USA není problém si placentu z porodnice odnést domů a připravit si ji podle svého gusta.

„Podobně tomu je i v Číně, Vietnamu, ale třeba také v Itálii, kde je zvykem připravit placentu pro matku. Asijští lékaři tvrdí, že její živiny pomáhají rychlejšímu zotavení, zpomalení krvácení po porodu a zvýšení produkce mateřského mléka,“ uvádí zkušená dula Michaela Kalusová, která na svých předporodních kurzech šíří placentovou osvětu i mezi Češkami.

Recept na koktejl

  • INGREDIENCE: kousek čerstvé placenty (2 x 4 cm), banán, hrst ovoce (maliny, jahody, rybíz apod.), 200 ml jablečného džusu, 100 ml vody
  • POSTUP: Vše vložte do mixéru a rozmixujte najemno. Pijte čerstvé. Skladovat v ledničce můžete maximálně 24 hodin.

To, zda vám placentu na požádání vydají i v českých nemocnicích, záleží většinou na ochotě lékařského personálu v té které nemocnici. Dnes k tomu většinou dochází tajně, po osobní domluvě maminky se zdravotní sestřičkou. S placentou by totiž mělo být nakládáno podle aktuálních právních norem. V Česku, pokud žena nedá souhlas k lékařskému využití, představuje placenta biologický odpad, a má být tedy zpopelněna. Ale kdo ví - třeba už za rok tomu bude docela jinak a z placenty se stane běžná nemocniční poporodní chuťovka.