9 otázek na tělo: nemoci jater a jak se jim vyhnout

Zdraví 13. 10. 2014
Témata

játra

Zdravá játra jsou klíčová pro celkové zdraví. Proto je dobré vědět, co jim škodí, jak o ně správně pečovat, kdy je detoxikovat a jak předcházet jejich onemocnění. Jak se o játra co nejlépe starat, vám poradí Radan Brůha, lékař IV. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK v Praze.

1. Jaké potraviny způsobují ztučnění jater?

játra
zdroj: Thinkstockphotos.com

Ztučnění jater je jen výjimečně samostatným onemocněním. Většinou je součástí souboru onemocnění, kterému říkáme metabolický syndrom a jehož společným jmenovatelem je nadváha spojená s hromaděním tuku v celém organismu. Příčiny ztučnění jater tedy nelze oddělit od příčin, které vedou k nadváze a obezitě. Je to vždy dáno nepoměrem mezi zvýšeným příjmem energie a jejím nedostatečným výdejem. Z tohoto pohledu jsou nejrizikovější tučná a energeticky náročná jídla, sladkosti, slazené nápoje i alkohol.

Konkrétně jsou to například uzeniny, maso obsahující velké množství tuku (vepřové), hranolky, slané brambůrky, cukrářské výrobky, cukrovinky apod. Záleží i na množství - obecně platí, že malé množství „nezdravého“ jídla „na chuť“ nemusí vadit, naopak trvalé přejídání se tzv. „zdravými“ potravinami může vést k nadváze či obezitě. Játra mohou do zásobního tuku přeměnit i ostatní živiny, nelze tedy říci, že když nebudeme jíst žádné tuky, nemůžeme mít ztučnělá játra.